Caută
Close this search box.

Specialiştii avertizează: Preţul locuinţelor s-ar putea prăbuşi în 2019

locuinte

Specialiştii în imobiliare avertizează că piaţa locuinţelor dă deja semne de prăbuşire, pentru că vânzările au scăzut dramatic în mai multe orașe din țară, exact ca în 2008.

În luna octombrie a acestui an, la nivelul întregii țări au fost vândute puțin peste 52.000 de imobile, arată datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru. Mai exact, numărul tranzacţiilor la nivel național în octombrie 2018 este cu peste 9.000 mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.

Vânzările de locuinţe au început să scadă în lunile de vară. Iar declinul numărului de tranzacţii cu apartamente şi proprietăţi a continuat, după un scenariu care reface evoluţia pieţei imobiliare din urmă cu un deceniu. Sunt reduceri mari, de până la 30% la nivel naţional, cu un vârf de aproape 50% în Bucureşti.

„În momentul în care cererea pentru apartamente, pentru imobiliare scade, cu siguranţă vom avea de a face cu o prăbuşire de preţuri”, avertizează Cristian Păun, profesor de economie.

În urmă cu un an, orice bloc nou construit, scos la vânzare, îşi găsea imediat cumpărători, chiar în faza de proiect. Acum, însă, dezvoltatorii imobiliari sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mic de clienţi.

„Dacă anul trecut am fi vândut acest bloc 100% înainte să fie finalizat, în acest moment îl avem vândut doar 50%. Pe partea de creditare clienţii au câteva necunoscute. De la 1 ianuarie vor intra în vigoare noile norme BNR privind scăderea gradului de îndatorare „, spune Ramona Ganea, reprezentant dezvoltator imobiliar, potrivit digi24.

Nici programul Prima Casă nu îi mai face pe români să cumpere o locuință. La finalul lunii septembrie încă mai erau bănci care acceptau dosare pentru acest program, în timp ce anul trecut, în august, fondurile erau deja terminate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri