Caută
Close this search box.

Violențe la granița dintre SUA și Mexic: Autoritățile americane au folosit gaze lacrimogene pentru a respinge migranții

Autoritățile americane au închis duminică cea mai aglomerată trecere a frontierei din țară și au tras gaze lacrimogene spre Mexic pentru a respinge migranții din America Centrală care se apropie de graniță după ce președintele american Donald Trump a promis că solicitanții de azil nu vor intra cu ușurință în țară, informează Reuters.

Traficul în ambele direcții a fost suspendat pentru câteva ore în portul de intrare San Ysidro dintre San Diego și Tijuana, au declarat oficialii SUA, perturbând comerțul la granița terestră cea mai puternic traficată din emisfera vestică. Pasajele de trecere a traficului și traficul de autovehicule au fost reluate ulterior, au spus oficialii.

Tensiunile la graniță au crescut în ultimele zile, cu mii de migranți din America Centrală care au sosit într-o caravană cazată pe un stadion din Tijuana. Duminică, poliția mexicană a rupt o serie de proteste zilnice, declanșând o grabă spre granița cu SUA. Serviciul vamal și protecția frontierelor americane a oprit migranții cu o salvă care emitea nori mari de gaze, în timp ce elicopterele guvernamentale din SUA și cele mexicane survolau aerul. Guvernul mexican a declarat că a preluat controlul asupra trecerii frontierei, după ce aproape 500 de migranți au încercat să treacă granița SUA „într-un mod violent” și au promis să-i deporteze imediat pe cei care încearcă să intre ilegal în Statele Unite.

Trump a ridicat alarma de câteva săptămâni cu privire la caravana migranților din America Centrală, în timp ce se apropia de Statele Unite, membrii săi planificând să solicite azil la intrarea în țară. Cei mai mulți migranți sunt din Honduras, aceștia fug de sărăcie și violență și au spus că vor aștepta la Tijuana până când vor putea solicita azil în Statele Unite, în ciuda măsurilor crescânde ale SUA de a înăspri granița. Sute de membri ai caravanei, inclusiv femei și copii, au protestat pașnic duminică cu cântecele „Nu suntem criminali! Muncim din greu”. Pe măsură ce se apropiau de granița cu SUA, ei au fost opriți de autoritățile mexicane, care le-au spus să aștepte permisiunea. Ulterior, oamenii au început să își exprime frustrarea după ce au văzut că nu vor putea obține permisul de trecere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri