Caută
Close this search box.

2018, anul scumpirilor. Creșterile salariale, anulate în mare parte de inflație

Anul care se încheie s-a făcut remarcat, mai mult decât prin creșterea nivelului de trai, așa cum și-ar fi dorit guvernanții, prin majorarea accelerată a prețurilor.

Astfel, prețurile de consum în luna octombrie 2018, comparativ cu octombrie 2017, au crescut cu 4,3%.

Comparativ cu decembrie anul trecut, înainte de cea mai recentă majorare a salariului net, la 1.900 de lei, creșterea prețurilor se situează în octombrie la 3,2%, potrivit datelor Institului Național de Statistică (INS).

Guvernul a anunțat creșterea salariului minim la 2080 de lei, începând cu 1 ianurie 2019, la un an de la precedenta creștere, dar mai mult de o treime din majorare a fost deja anulată de inflație.

Printre cele mai mari scumpiri din această perioadă (octombrie față de decembrie anul trecut) sunt cele la cartofi +29,1%, servicii poștale +21,5%, gaze +16,6%, transport aerian +16,3%, combustibili +8,6%, citrice +6,1%, energie termică +3,94%.

Printre scăderile ample de prețuri este cea la ouă, de 25%, însă aceasta a survenit după o creștere mult mai mare pe finalul anului 2017.

Banca Națională a României (BNR) anticipează o revenire a inflației la 3,5% la finalul acestui an, deși în mare parte din an rata țintită de BNR a urcat la peste 5%, într-o perioadă cu mai multe șocuri inflaționiste generate de creșterea prețurilor administrate.

Inflaţia anuală a urcat în acest an la 5,41% în luna mai, cel mai ridicat nivel din 2013, iar reprezentanţii Băncii Naţionale a României au arătat în repetate rânduri că măsurile luate de guvern în 2017 au condus la acest puseu.

Astfel, rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,41% în mai 2018, de la 5,2% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,93%, a celor nealimentare cu 7,75% şi a serviciilor cu 2,72%, potrivit datelor anunţate INS.

O rată mai mare a inflaţiei anuale a fost consemnată în luna februarie 2013, când preţurile de consum au urcat cu 5,65%.

În lunile următoare inflaţia s-a mai domolit, iar în această toamnă guvernatorul a explicat de ce nivelul inflaţiei este important.

BNR a precizat că inflaţia va ajunge la 3,5% la sfârşitul anului, iar apoi spre 3%.

Preţul carburanţilor din România a consemnat, în primele zece luni ale anului, printre cele mai mari creşteri din Uniunea Europeană (UE), depăşind pragul psihologic de 6 lei pe litru, însă a încheiat anul sub 5,5 lei pe litru, după scăderea abruptă a cotaţiilor petroliere.

Astfel, după cum arată datele postate pe portalul Oil Bulletin al Comisiei Europene (CE), benzina s-a scumpit cu 11,5% în primele nouă luni ale anului, de la 1,12 euro pe litru, la 1,25 de euro pe litru.

În acelaşi timp, la nivel european, rata de creştere a fost de 8,5%. În Bulgaria, creşterea a fost de 10,3%, în Polonia, de 7,2%, iar în Ungaria, de 8,6%.

Conform site-ului Oil Bulletin, instituţia care furnizează aceste date la Bruxelles din partea României este Ministerul Energiei. Informaţiile sunt colectate de la operatori care acoperă 90% din piaţă.

De la 1 ianuarie 2019, benzina comercializată pe piaţa din România va conţine 8% biocarburant, faţă de 4,5% până acum, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Parlament în această toamnă.

Acest lucru va duce la o scumpire la pompă de 7-10 bani pe litru, spun companiile petroliere, întrucât rafinăriile vor fi obligate să modifice reţeta pentru fiecare tip de benzină.

Situaţia este similară şi în cazul motorinei. Şoferii din România au plătit mai mult cu 11,1%, de la 1,14 euro pe litru, la 1,27 euro pe litru.

La nivel mediu, în UE preţul a crescut cu 10,3%. În Bulgaria, scumpirile au fost de 10,4%, în Polonia, de 8,3%, iar, în Ungaria, de 8,6%.

Potrivit INS, pentru consumatorii reglementaţi preţul gazelor a fost majorat cu 16% în acest an. Pe bursă, însă, preţul energiei electrice este dublu faţă de anul trecut, iar cel al gazelor a ajuns mai mare cu peste 40%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri