Caută
Close this search box.

Australia își reafirmă decizia asupra Ierusalimului în ciuda reacției negative a vecinilor musulmani

Primul ministru conservator al Austriei și-a confirmat duminică decizia de a recunoaște Ierusalimul de Vest drept capitala Israelului, în ciuda criticii țărilor musulmane vecine, informează AFP.

Canberra a devenit una dintre puținele guverne care l-a urmat pe președintele american Donald Trump și a recunoscut orașul în cauză ca fiind capitala Israelului, a anunțat sâmbătă premierul Scott Morrison. Dar o schimbare controversată a ambasadei de la Tel Aviv – o propunere făcută în timpul unei alegeri cruciale de la Sydney, pe care criticii au spus că este programată să atragă alegătorii evrei – nu va avea loc până când nu se va ajunge la o înțelegere de pace.

Vecinul majoritar musulman al Australiei, Malaezia, a declarat duminică că „se opune cu fermitate” deciziei de a recunoaște Ierusalimul de Vest. Anunțul a fost „prematur și o umilință față de palestinieni și lupta lor pentru dreptul la autodeterminare”, a afirmat guvernul într-o declarație care pledează pentru o soluție cu două state al conflictul israeliano-palestinian.

Vecinul apropiat al Australiei – Indonezia, cel mai populat stat musulman din lume, a fost înfuriată de propunerea de mutare a ambasadei în perioada premergătoare alegerilor și a declarat sâmbătă că „notează” decizia.

Citând răspunsul Jakartei, Morrison a declarat duminică că reacția internațională a fost „evaluată” și că decizia sa va progresa printr-o soluție cu două state. „Cred că răspunsurile pe care le-am văzut de la țări până acum au fost evaluate”, a declarat Morrison reporterilor de la Canberra. „Australia va continua să respecte un rezultat de două state care a rămas obiectivul nostru la fel de puternic ca niciodată”. Ambasada Israelului la Canberra a declarat duminică că decizia a fost „un pas în direcția cea bună”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri