Caută
Close this search box.

Executiv de top și fiica fondatorului Huawei a fost arestată în Canada

Un executiv de top și fiica fondatorului gigantului de telecomunicații chinez Huawei a fost arestată în Canada și se confruntă cu extrădarea în Statele Unite, au declarat joi oficialii, înfuriind Beijingul aflat în armistițiu în cadrul războiului comercial cu SUA, informează AFP.

Detenția doamnei Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei, vine după ce autoritățile americane au lansat o investigație în legătură cu presupusele încălcări ale sancțiunilor din partea Iranului de către Huawei, care a fost deja examinată de oficialii americani care au considerat compania o amenințare la adresa securității naționale. Arestarea a agitat din nou tensiunile după ce Statele Unite și China au convenit asupra încetării războiului lor comercial, în timp ce negociatorii au căutat o înțelegere în termen de trei luni.

Știrile legate de detenție au răsunat pe piețele bursiere din Asia, în special în Shanghai și Hong Kong, cu cele mai afectate companii de tehnologie. La prânz, Shanghai a fost cu 1,3% mai mic, în timp ce Hong Kong era 2,6%.

„China lucrează creativ pentru a submina interesele noastre de securitate națională, iar Statele Unite și aliații noștri nu pot sta pe margine”, a afirmat senatorul american Ben Sasse într-o declarație care leagă arestarea de  sancțiunile SUA împotriva Iranului. „Uneori agresiunea chineză este sponsorizată în mod explicit de stat și, uneori, este spălată prin numeroase entități din sectorul privat din Beijing care sunt în pat cu Partidul Comunist al (președintelui) Xi (Jinping)”, a adăugat el.

Meng a fost arestată în Vancouver pe 1 decembrie, a afirmat într-o declarație ministerul de justiție al Canadei. Ministrul a declarat că SUA dorește extrădarea sa și că se confruntă cu o audiere pe cauțiune vineri, adăugând că nu ar putea oferi detalii suplimentare datorită unei interdicții de publicare solicitate de Meng, al cărui tată, fondatorul Huawei – Ren Zhengfei, este fost inginer în Armata de Eliberare a Poporului Chinez. Arestarea a avut loc în aceeași zi în care președintele american Donald Trump și Xi au stabilit armistițiul de război comercial la summit-ul G20 din Argentina.

Ambasada Chinei în Ottawa a cerut eliberarea lui Meng. „Partea chineză se opune cu fermitate și protestează puternic împotriva unor astfel de acțiuni care au prejudiciat grav drepturile victimei”, a afirmat ambasada într-o declarație. „Partea chineză a depus declarații dure cu partea americană și canadiană și le-a îndemnat să corecteze imediat greșelile și să restabilească libertatea personală a doamnei Meng Wanzhou”.

Huawei a declarat că nu a fost conștient de vreo nedreptate făcută de Meng și că a oferit „foarte puține informații” despre acuzații. „Huawei respectă toate legile și reglementările aplicabile în care operează, inclusiv legile și reglementările aplicabile în materie de control al exporturilor și sancțiuni ale ONU, SUA și UE”, a afirmat compania într-o declarație.

„Wall Street Journal” a raportat în luna aprilie că Departamentul de Justiție al SUA a deschis o investigație privind presupusele încălcări ale sancțiunilor Iranului de către Huawei. „New York Times” a declarat că firma a fost citată de Departamentele de Comerț și Trezorerie pentru presupusele încălcări ale sancțiunilor Iranului și Coreei de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri