Caută
Close this search box.

Poliția franceză vânează atacatorul de la târgul de Crăciun din Strasbourg

Sute de polițiști francezi anti-tero vânează atacatorul care a tras în oameni la târgul de Crăciun din piața din estul orașului Strasbourg în timp ce striga „Allahu akbar”, au declarat miercuri oficialii citați de AFP.

Atacul din inima orașului medieval, pe măsură ce piața anuală de Crăciun se încheia în noaptea de marți, a lăsat doi morți, 13 răniți și o mulțime de martori traumatizați. Suspectul, un băiat în vârstă de 29 de ani din Strasbourg, identificat drept Cherif Chekatt, a deschis focul și a înjunghiat trecătorii, a declarat miercuri procurorul antiterorist al Franței, Remy Heitz.  Chekatt, care era pe lista suspecților extremiști religioși, fusese deja condamnat de 27 de ori în Franța, Germania și Elveția pentru crime, inclusiv violență și jaf. Mama și tatăl său, precum și doi frați, au fost reținuți pentru interogatoriu miercuri.

Chekatt a fost semnalat de forțele de securitate franceze în 2015 ca un posibil extremist în timp ce era închis, după ce „a cerut practicarea unei forme radicale de religie”, a declarat miercuri ministrul adjunct de interne, Laurent Nunez. El a trăit într-o clădire dărăpănată foarte apropiată de piața de Crăciun, care atrage circa două milioane de oameni în fiecare an la cabanele sale de lemn, care vând decorațiuni festive, vin fiert și mâncare. „Familia sa a locuit aici pentru o vreme, dar a trăit pe cont propriu în apropiere”, a declarat pentru AFP Zach, 22 de ani, în zona Poteries din Strasbourg. „El a fost discret, nu un criminal”.

O mare parte din centrul orașului, precum și clădirea Parlamentului European au fost blocate noaptea când echipele de poliție și soldați au căutat atacatorul. Miercuri, piața a fost închisă, iar spectacolele de teatru și alte spectacole au fost anulate, întrucât căutările au implicat și poliția din Germania vecină.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a declarat parlamentarilor din Paris că trei persoane au încercat să-l oprească pe Chekatt, unul dintre aceștia fiind înjunghiat dar nu ucis. În timpul masacrului, atacatorul a fost rănit într-un schimb de focuri cu ofițerii care patrulau  piața de Crăciun, ca parte a operațiunilor regulate antiteroriste. Atacatorul a fugit apoi într-un taxi, ieșind în cartierul sudic al orașului Neudorf, unde a intrat din nou într-o altercație cu poliția înainte de a dispărea, a spus o sursă apropiată anchetei, a declarat AFP.

Aproximativ 720 de ofițeri de poliție și alte forțe de securitate îl caută, a spus Castaner, iar publicul este chemat să avertizeze poliția cu privire la orice informații despre locul unde se află Cherif Chekatt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri