Caută
Close this search box.

Augustin Lazăr, pentru Le Monde: „Procurorii, îngrijorați de presiunea autocratică”

augustin lazăr

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, într-un interviu acordat publicației franceze Le Monde, că magistrații români sunt îngrijorați de „presiunile venite din partea autocraților.”

Publicația notează că magistrații au început să denunțe presiuni venite din partea Executivului mai ales după ce procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost demisă.

„Din biroul său poate privi uriașul Palat al Parlamentului construit de Nicolae Ceaușescu și din care președintele Camerei Deputaților conduce ofensiva împotriva sa. Augustin Lazăr, în vârstă de 62 de ani, este procurorul general al României. Recent, a avut multe oportunități care să-l pună pe gânduri în ceea ce privește rezistența sisemului de justiție din România față de regimul comunist al lui Ceaușescu. Din 24 octombrie, este amenințat de guvern cu revocarea. În acea zi, ministrul de Justiție a lansat procedura acuzându-l că „a susținut discursuri politice”, că a „contestat deciziile Curții Constituționale” și că a „criticat judecătorii.” Nimeni nu se îndoiește de faptul că procedura e controlată de Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat, care de acum doi ani – de când controlează Guvernul și camera inferioară a Parlamentului – și-a multiplicat atacurile împotriva sistemului judiciar”, scrie publicația.

„Cei care vor să disciplineze Justiția astăzi vor să ne întoarcem la anii ’90, când sistemul românesc de Justiție era doar o fațadă pentru demnitarii de rang înalt”, a declarat Augustin Lazr, fără să-l numească pe Dragnea, al cărui nume apare în două dosare de corupție.

Chiar și așa, Lazăr subliniază că „odată cu aderarea României la UE, Justiția românească a devenit foarte eficientă, cu sute de condamnări.”

„Le spun colegilor mei în fiecare zi că trebuie să continuăm să ne facem treaba și să nu cedăm”, a mai spus Augustin Lazăr.

În ceea ce privește procedura de demitere, procurorul general susține că „decizia va fi un test al rezistenței sistemului judiciar” și și-a exprimat speranța că nu va avea aceeași soartă ca fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, care a încercat – fără succes – luni la rând să reziste unor proceduri similare.

Totodată, el a mai precizat că magistrații „nu erau pregătiți” să suporte „o astfel de presiune autocratică.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri