Caută
Close this search box.

Care sunt baronii ce ar putea beneficia de recursul compensatoriu

baronii

Beneficiarii deciziei CCR prin care protocoalele de colaborare dintre SRI și Parchet din 2009 și 2016 au fost declarate neconstituționale ar putea fi, în primul rând, baronii, miniștrii și parlamentarii suspectați de corupție, anchetați după 2009 și ale căror dosare nu sunt finalizate cu sentințe definitive, astfel încât probele obținute de SRI cu DNA ar putea fi înlăturate de către instanțe.

Cei mai mulți sunt din perioada Coduţei Kovesi, între 2014 și 2015 – climaxul luptei anticorupție – când DNA preciza în comunicările publice că a colaborat cu SRI.

Astfel, la o simplă căutare pe site-ul DNA – www.pna.ro – putem găsi o mulțime de baroni, miniștri și parlamentari despre care DNA preciza la data respectivă că ancheta era făcută în colaborare cu SRI.

Cazul fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu. ”La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”, arăta DNA în comunicatul din 6 septembrie 2015.

Cazul familiei Cosma din Ploiești. ”Inculpatul Cosma Vlad Alexandru împreună cu altă persoană apropiată, prin acte materiale repetate, a pretins și a primit în perioada 2012 – 2013 de la mai mulți reprezentanți ai unor societăți comerciale –denunțători în cauză – importante sume de bani (aproximativ 4.410.149,97 lei) disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv către două societăți comerciale, pe care, în fapt, aceștia le controlau (…) În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Serviciului Român de Informații”, arăta DNA într-un comunicat din 11 februarie 2014

Cazul colonelului SRI Daniel Dragomir. ”În perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, inculpatul Dragomir Daniel, care îndeplinea funcția de șef grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din cadrul Serviciului Român de Informații, beneficiind de ajutorul inculpatei Dragomir Marinela Zoica, a pretins și, ulterior, a primit de la un martor denunțător, administrator al unor societăți comerciale, suma totală de 2.030.353,32 lei, echivalent a 462.567,61 euro (…) În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”, arăta DNA într-un comunicat din ianuarie 2015.

Cazul fostului ministru PNL de Interne Cristian David. ”Ministrul David Cristian ar fi pretins, în anul 2007, iar, la data de 1 februarie 2008, ar fi primit suma de 500.000 de euro (…) În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”, arăta DNA într-un comunicat din ianuarie 2015.

Cazul Sebastian Ghiță. ”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, cu începere de la data de 17 februarie 2015, față de Ghiță Sebastian Aurelian, deputat, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de sprijinirea unui grup infracțional organizat (…) În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.”, se arată într-un comunicat DNA din februarie 2015.

Cazul fostului președinte al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu. ”În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, împreună cu mai multe persoane, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa precum şi a unor infracţiuni de spălare a banilor (…) În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii”, preciza DNA într-un comunicat din februarie 2015.

Cazul Marian Vanghelie, fostul primar PSD de la Sectorul 5. ”În perioada 2007 – prezent, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri să obțină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi). Pentru atribuirea și plata contractelor de execuție de lucrări publice inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a perceput un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între primăria Sectorului 5 și instituții din subordinea acesteia, pe de o parte, și societățile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte (…)

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Parchetului de pe lângă Tribunalul București și a Grupului de Lucru pentru Combaterea și Documentarea Infracțiunilor de Evaziune Fiscală și Spălarea Banilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București”, preciza DNA într-un comunicat din martie 2015:

Cazul Radu Mazăre, la vremea respectivă primar în Constanța, acum fugar în Madagascar. ”În perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța (….) În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii”, anunța DNA într-un comunicat din martie 2005.

Și lista continuă cu foștii primari Iulian Bădescu (Ploiești), Tudor Pendiuc (Pitești), George Scripcariu (Brașov), Romeo Stavarache (Bacău), Gheorghe Nichita (Iași), Andrei Chiliman (Sectorul 1) sau Gheorghe Ștefan zis Pinalti (Piatra-Neamț), fostul președinte al CJ Brașov, Aristotel Căncescu, fostul președinte al CJ Cluj, Horia Uioreanu, fostul președinte al CJ Ialomița, Silvian Ciupercă, fosrul președinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, foștii parlamentari, Viorel Hrebenciuc sau Tudor Chiuariu și mulți alții.

Dragnea nu se numără printre beneficiari. Liderul PSD Liviu Dragnea nu se numără printre beneficiari în condițiile în care în dosarul angajărilor fictive nu sunt probe (interceptări/filaje) făcute cu SRI. O spune chiar judecătorul ICCJ Ștefan Pistol, care a dorit să îl achite pe Dragnea. Vezi aici.

În ancheta Tel Drum, potrivit unor surse din rândul avocaților, procurorii au probe obținute cu SRI pe mandat de siguranță națională (MSN), nu pe mandatele obișnuite de supraveghere tehnică (MST). Doar probele obținute cu SRI prin MST în baza protocoalelor (cel puțin deocamdată) au fost declarate de CCR ca fiind nelegal obținute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri