Caută
Close this search box.

Curtea Supremă de Justiție din Venezuela i-a interzis lui Juan Guaidó să părăsească țara

juan guaido

Curtea Supremă de Justiție din Venezuela a interzis liderului opoziției, Juan Guaidó, să părăsească țara și i-a înghețat conturile bancare, relatează BBC.

Mișcarea vine pe fondul unei lupte pentru putere în creștere, după ce Guaidó s-a autoproclamat președinte interimar săptămâna trecută. El a fost susținut de SUA și de alte țări. Președintele Nicolás Maduro are și aliați majori, inclusiv Rusia.

Opoziția a cerut suporterilor să participe la un protest pașnic de două ore miercuri. Nu este încă clar dacă Guaidó va participa.

Un grup de țări din America de Nord și de Sud s-a opus, în timp, oricărei implicări militare externe în țară. Ministrul de externe al Peru, Nestor Popolizio, a declarat că grupul Lima – un organism de 14 țări, inclusiv Canada, înființat în 2017 pentru a găsi o soluție pașnică pentru criza din Venezuela – s-a opus intervenției militare. Oficialii americani au declarat că toate opțiunile de soluționare a crizei „se află pe masă”.

Între timp, într-un interviu acordat agenției rusești de știri RIA, Maduro a reiterat faptul că este gata să discute cu opoziția „din motive de pace și viitor” și a cerut ajutorul mediatorilor internaționali.

Protestele au avut loc în toată țara, de când Maduro a început al doilea mandat la 10 ianuarie. El a fost ales anul trecut în timpul unui vot controversat, în care mulți candidați din opoziție au fost blocați de la conducere sau au fost puși în închisoare. Se consideră că cel puțin 40 de persoane au murit și sute au fost arestate de la 21 ianuarie, spune ONU. Hiperinflația și lipsurile de produse esențiale, cum ar fi alimentele și medicamentele, au forțat milioane de oameni să fugă din țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri