Caută
Close this search box.

Dezbateri Brexit: Theresa May refuză să excludă un divorț „fără acord”

Premierul britanic, Theresa May, a încercat să reunească o nouă strategie Brexit, după ce deputații au respins acordul divorțului cu UE și a insistat că nu poate exclude o despărțire potențial dăunătoare, informează AFP.

Cea de-a cincea cea mai mare economie din lume se află în turbulențe politice și se apucă de soluții care ar putea netezi plecarea planificată din bloc după 46 de ani care ar fi numai peste 10 săptămâni.

Guvernele din Europa declanșează planuri menite să evite blocajele în porturi și aeroporturi atunci când barierele comerciale se vor intensifica dacă Londra nu reușește să găsească un plan B.

Guvernul a purtat discuții individuale cu deputații din partidele rivale, după ce a supraviețuit cu fermitate unui vot de încredere provocat de înfrângerea zdrobitoare a vechii sale înțelegeri cu Bruxelles-ul. Dar Jeremy Corbyn, liderul partidului principal din opoziție, a numit discuțiile „o cascadorie” și a refuzat să se întâlnească cu May până când nu va exclude posibilitatea ca Marea Britanie să plece fără a avea aranjamente viitoare.

Într-un răspuns scris adresat joi, premierul a declarat că este „imposibil” ca ea să nu excludă nici o înțelegere fără a opri procesul în totalitate. „Nu este în puterea guvernului de a exclude nici un acord”, a scris ea. May va prezenta noua abordare în Camera Comunelor luni. Deputații vor avea apoi șansa de a prezenta amendamente înainte de o dezbatere completă pe 29 ianuarie – exact cu două luni înainte de data Brexit.

Downing Street a declarat joi că May nu va participa întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial din Davos, la care a fost programată să participe, pentru a se concentra asupra negocierilor Brexit.

Între timp, liderul campaniei Brexit, Nigel Farage, a cerut susținătorilor „LEAVE” să se pregătească pentru evenimentul unui al doilea referendum, în timp ce impasul britanic continuă. „Nu îl vreau la fel cum nu îl vrei tu, dar îți spun că trebuie să ne confruntăm cu realitatea”, a declarat el, joi seară, într-o conferință de presă „LEAVE”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri