Titlu devastator în celebra publicaţie Financial Times: „Romania’s convicted powerbroker faces EU scrutiny”. Jurnalista Valerie Hopkins, corespondent al publicaţiei în sud-estul Europei, a fost chiar şi în Teleorman pentru a afla cine este cu adevărat Liviu Dragnea.

„Liviu Dragnea trage sforile în ţara care preia preşedinţia UE”, este subtitlul din Financial Times. Oricine se teme că România ar putea deveni feuda lui Liviu Dragnea, cel mai influent politician, cel care trage toate sforile şi face toate jocurile în culise, poate găsi destule dovezi în acest sens chiar în Alexandria, oraşul de unde vine liderul PSD. Vila imensă a lui Dragnea, cu teren de tenis şi piscină, se află chiar în apropierea centrului oraşului, dintr-unul din cele mai sărace judeţe, scrie Financial Times.

Nu departe de vilă să se află sediul central al agenţiei care a fost condusă de fosta sa soţie, Bombonica, implicată în dosarul în care liderul PSD a fost condamnat, în prima instanţă, la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu, ca urmare a angajării fictive a două membre ale partidului social-democrat. Dragnea a contestat decizia în instanţă, procesul fiind în derulare.

În capătul celălalt al oraşul este complexul Tel Drum, compania de construcţii de drumuri care stă la baza unui alt dosar. Procurorii spun că Tel Drum a fost un vehicul pentru îmbogăţirea lui Dragnea şi a familiei sale, companie care este implicată în mai multe afaceri cu Consiliul Judeţean, amintesc autorii articolului.

Potrivit procurorilor, partea din fraudă constă în umflarea numărului de kilometri construiţi de companie, sesizarea în acest dosar pornind de la ancheta OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă). Dragnea neagă însă acuzaţiile.

“Ei cred că sunt invincibili”, spune Carmen Dumitrescu, un jurnalist local care s-a documentat şi a scris mai mulţi ani despre afacerile liderului PSD.

Jurnaliştii Financial Times mai amintesc că Dragnea nu poate fi prim ministru din cauza unei alte condamnări, cea din dosarul referendumului în care a fost găsit vinovat pentru fraudă electorală. Cu toate acestea, el este omul care conduce guvernul şi a exercitat o influenţă imensă pentru a încerca să se protejeze pe el şi pe membrii săi de partid de anchetele procurorilor DNA.

Luna trecută, Dragnea i-a cerut din nou celui de-al treilea premier al său de la preluarea puterii în 2017, Viorica Dancila, să ia măsuri pentru dezincriminarea unor fapte de corupţie.

”De ce sunt amnistia şi graţierea aşa o blasfemie?”, a spus Dragnea la o reuniune de partid. El le-a cerut parlamentarilor să demareze procedura de punere sub acuzare pentru ”înaltă trădare” a preşedintelui Klaus Iohannis, care se opune măsurilor de diminuarea a luptei anti-coruptie.

Deşi este liderul unui partid de centru stânga, Dragnea nu are niciun fel de viziune privind reformele economice. ”Este primul lider român care nu are niciun fel de ideologie”, comentează Cristian Tudor Popescu. “Litera D din acronimul PSD nu vine de la democratic, ci de la Dragnea”, mai sintetizează el situaţia politică.

Trecând în revistă cariera politică a lui Dragnea şi precizând că acesta a condus PSD în victoria din alegerile parlamentare din 2016, jurnaliştii relatează despre demiterea şefei DNĂ, Laura Codruta Kovesi, măsurile de amendare a legilor justiţiei şi a codurilor penale, unele dintre acestea fiind însă respinse de Curtea Constituţională a României.

“România nu a fost niciodată mai coruptă decât în 2018. Pentru că acum corupţia fost instituţionalizată”, comentează şi Victor Ponta pentru Financial Times.

Publicaţia mai precizează că popularitatea lui Liviu Dragnea a scăzut şi mai mult după apariţia unei valize la finalul lunii octombrie în Teleorman, care conţinea documente referitoare la afacerile liderului PSD cu Tel Drum şi partidele sale de vânătoare.

Când România a intrat în UE, oficialii europeni au impus un mecanism de supraveghere în ceea ce priveşte justiţia şi lupta anticorupţie (MCV). În noiembrie, Bruxelles-ul a tras un semnal de alarmă cu privire la regresele pe care le face Bucureştiul şi a atras atenţia asupra atacurilor la adresa statului de drept.

Inspirat de premierul Ungariei vecine, Viktor Orban, Dragnea şi aliaţii săi au răspuns criticilor formulate de liderii europeni atacând Uniunea Europeană, cu toate că 91% dintre români vor rămânerea în interiorul blocului comunitar. “Nu mai pot accepta toate minciunile care vin din vest şi care spun că facem legi în beneficiul nostru”, spune Dragnea în decembrie.

În provincia săracă din sudul România, vila lui Dragnea pare un monument al imunităţii.

Paul, un localnic de 74 de ani, care a refuzat să îşi dea numele întreg, îşi aminteşte cum Dragnea a început să cumpere pământ de la vecini pentru a-şi construi casă imensă. Bătrânul nu a putut vorbi cu acesta de ani de zile, deşi sunt vecini. ”Dacă încerci să-l atingi, îţi scapă pur şi simplu”, spune el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 7 =