Caută
Close this search box.

Huawei în centrul unor investigații ale autorităților americane: Gigantul tehnologic examinat pentru acuzații de furt de secrete comerciale

Autoritățile americane se află în stadiile „avansate” ale unei probe penale care ar putea rezulta într-o punere sub acuzare a gigantul tehnologic chinez, Huawei, a declarat miercuri un raport citat de AFP.

„Wall Street Journal”, citând surse anonime, a declarat că Departamentul de Justiție examinează acuzațiile de furt de secrete comerciale de la partenerii de afaceri ai Huawei din SUA, inclusiv un dispozitiv robotic T-Mobile folosit pentru a testa smartphone-urile. Huawei și Departamentul de Justiție au refuzat să comenteze raportul media. Cu toate acestea, Huawei a menționat că „Huawei și T-Mobile și-au soluționat disputele în 2017, după ce un verdict al unui judecător american nu a găsit nici un prejudiciu, nici îmbogățirea fără cauză, nici comportamentul rău intenționat al Huawei în declarația secretului comercial a T-Mobile”.

Măsura va spori și mai mult tensiunile dintre SUA și China după arestarea de anul trecut, în Canada, a directorului financiar Huawei, Meng Wanzhou, care este și fiica fondatorului companiei. Cazul lui Meng, aflată în arest la domiciliu în așteptarea procedurilor, a inflamat relațiile SUA-China și Canada-China. Doi canadieni au fost reținuți în China de când a fost arestată Meng și al treilea a fost condamnat la moarte pentru acuzațiile de trafic de droguri – mișcări pe care observatorii le văd ca încercări ale Beijingului de a exercita o presiune asupra Ottawei asupra cazului său.

Huawei, cel de-al doilea producător mondial de smartphone-uri mondiale și cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații, a fost cercetat de mai mulți ani în Statele Unite privind legăturile pretinse cu guvernul chinez. Fondatorul reclusiv al Huawei Ren Zhengfei, într-un interviu rar pentru media a negat acuzațiile că firma sa este angajată în spionaj în numele guvernului chinez.

Tensiunile vin pe fondul eforturilor președintelui Donald Trump de a obține mai multă producție pe teritoriul american și de a scuti tarifele mari pe mărfuri chinezești pentru ceea ce pretinde că sunt practici comerciale neloiale de la Beijing. Într-o mișcare asemănătoare, parlamentarii au introdus un proiect de lege pentru interzicerea exportului de piese și componente americane către companiile chineze de telecomunicații, care încalcă legislația americană privind controlul exporturilor sau sancțiuni – cu Huawei și colegii chinezi ZTE, țintele potențiale. „Huawei este în mod eficient un braț de colectare a informațiilor al Partidului Comunist Chinez, al cărui fondator și CEO a fost un inginer pentru Armata Populară de Eliberare”, a declarat senatorul republican Tom Cotton, unul dintre sponsorii proiectului de lege. Senatorul democrat, Chris Van Hollen, a afirmat în aceeași declarație: „Huawei și ZTE sunt două părți ale aceleiași monede. Ambele companii au încălcat în mod repetat legile SUA, reprezintă un risc semnificativ pentru interesele americane de securitate națională și trebuie să fie trași la răspundere”.

Anul trecut, Trump a ajuns la o înțelegere cu ZTE, ceea ce ușurează sancțiunile financiare dure asupra firmei, pentru a ajuta Iranul și Coreea de Nord să evite sancțiunile americane. Trump a spus că decizia sa din mai pentru a proteja ZTE a venit în urma unui apel făcut de președintele chinez Xi Jinping pentru a ajuta la salvarea locurilor de muncă din China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri