Caută
Close this search box.

„Încolțit” de Occident – Maduro își demonstrează forța militară

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a supravegheat duminică o expunere a echipamentului rusesc al armatei pentru a arăta forța militară și loialitatea în fața unui ultimatum internațional pentru noi alegeri, relatează Reuters.

Maduro, în vârstă de 56 de ani, se confruntă cu o provocare fără precedent a autorității sale, după ce liderul opoziției, Juan Guaido, s-a declarat președinte interimar, invocând alegeri frauduloase. Guaido a câștigat sprijin internațional larg și oferă amnistiere soldaților care se alătură acestuia.

Duminică, Israelul și Australia s-au alăturat țărilor care sprijină liderul de 35 de ani, iar administrația președintelui Donald Trump a declarat că a acceptat reprezentantul diplomatic al țării, Carlos Alfredo Vecchio, în Statele Unite.

La începutul zilei de duminică, alături de ministrul apărării, Vladimir Padrino, Maduro au urmărit exercițiile militare ale soldaților. Maduro a spus că acestea au arătat lumii că are sprijinul armatei și că forțele armate ale Venezuelei erau gata să-și apere țara. Maduro declară că Guaido participă la o lovitură de stat, condusă de consilierii polițiști ai lui Trump, printre care se numără veteranii John Bolton și Elliott Abrams. „Nimeni nu respectă pe cei slabi, lași, trădători. În această lume, ceea ce este respectat este puterea vitează și curajoasă”, a spus Maduro. „Nimeni nu ar trebui să se gândească nici măcar să urce pe acest sol sacru. Venezuela vrea pace”, a spus el. „Pentru a garanta pacea, trebuie să fim pregătiți”.

Între 10 și 15 februarie, militarii planifică exerciții mai mari pe care Maduro le-a descris ca fiind „cele mai importante din istoria Venezuelei”. Spectacolul de forță a fost însoțit de o campanie publicitară online a guvernului, bazată pe sloganul „Întotdeauna loial, niciodată un trădător”.

Maduro a denunțat duminică o presupusă conspirație care vizează răspândirea răzvrătirii în armată, spunând că mii de mesaje sunt trimise zilnic soldaților pe WhatsApp și pe alte platforme media din Columbia. Mai târziu a alergat cu soldații și a urcat cu un vehicul amfibie la o bază marină.

Guaido a trimis, de asemenea, un mesaj militar duminică, cerând sprijin și ordonându-i să nu reprime civilii în timpul unui eveniment în care suporterii au înmânat copii ale unei amnistii propuse pentru persoanele acuzate de crime în guvernul Maduro. „Eu vă ordon să nu trageți”, spuse el. – „Vă ordon să nu reprimați oamenii”.

La o dezbatere a Consiliului de Securitate ONU, sâmbătă, Rusia și China l-au sprijinit puternic pe Maduro și au respins apelurile Statelor Unite, ale Canadei, ale statelor din America Latină și ale puterilor europene pentru alegerile anticipate. Atât Rusia, cât și China sunt creditori majori ai Venezuelei. De vreme ce guvernul mentorului lui Maduro, Hugo Chavez, a investit puternic în armament rusesc, inclusiv avioane de luptă Sukhoi și armament greu. Alianța strategică a fost evidențiată anul trecut, când două bombardiere rusești cu capabilități nucleare au aterizat în Venezuela. Reuters a raportat, vineri, că contractorii privați militari care efectuează misiuni secrete pentru Rusia au zburat în Venezuela pentru a asigura securitate lui Maduro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri