Justiţia venezueleană i-a interzis lui Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte, să părăsească ţara. E o ripostă a preşedintelui socialist Nicolas Maduro împotriva opozantului susţinut de Statele Unite, relatează AFP.

Obiect al unei anchete preliminare, în special pentru „acţiuni aducând atingere păcii din ţară”, şeful parlamentului, de 35 de ani, este supus unei „interdicţii de a părăsi ţara fără autorizaţie până la finalul anchetei” şi blocării conturilor sale bancare”, a anunţat preşedintele Tribunalului suprem de justiţie (TSJ), Maikel Moreno.

TSJ, cea mai înaltă instanţă juridică din Venezuela, este subordonat puterii, toţi membrii săi fiind desemnaţi de chavişti.

Anterior, Casa Albă a transmis avertismente oficiale. „Cei care încearcă să saboteze democraţia şi să îl atace pe Guaido vor suporta consecinţele”, a scris pe Twitter consilierul preşedintelui Donald Trump pentru probleme de securitate naţională, John Bolton.

„Singurul răspuns al regimului este persecuţia, represiunea”, a denunţat în faţa presei Juan Guaido, când ameninţările cu represalii la adresa sa au apărut. El a lansat un apel funcţionarilor din justiţie: „Nu trebuie să vă sacrificaţi pentru uzurpatorul Maduro şi gaşca sa!”.

Pentru a-l fragiliza mai mult pe Nicolas Maduro, Statele Unite au ameninţat cu noi sancţiuni contra regimului de la Caracas.

„Căutăm sancţiuni suplimentare (…) pentru a ne asigura că protejăm activele ţării pentru poporul venezuelean”, a afirmat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin. „Fără îndoială, încercăm să tăiem fondurile regimului”, a mai spus el.

Luni, Statele Unite au sancţionat compania naţional a petrolului din Venezuela, PDVSA, căreia i-au interzis să aibă legături comerciale cu entităţi americane şi i-au îngheţat bunurile din străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here