Caută
Close this search box.

May câștigă mandatul de a redeschide negocierile Brexit dar UE exclude orice schimbare

theresa may

Premierul britanic Theresa May a câștigat marți sprijinul parlamentar pentru a-și renegocia acordul Brexit – o schimbare politică majoră care stabilește o nouă confruntare cu Uniunea Europeană după ce a exclus orice schimbare, informează AFP.

Decizia dramatică a Theresei May de a renunța la un pact pe care ea însăși l-a încheiat cu cei 27 de lideri ai UE la summit-ul de luna trecută a venit cu britanicii pe cale să se prăbușească din bloc în haosul politic și economic pe 29 martie.

Lira s-a stabilizat miercuri, după ce a scăzut drastic pe temerile unui scenariu fără compromis, în timp ce deputații au votat printr-un amendament spunând că vor sprijini doar o înțelegere privind divorțul dacă clauza controversată a „backstop-ului” pentru a menține frontiera irlandeză deschisă a fost eliminată. Un purtător de cuvânt al liderului UE Donald Tusk a declarat că acordul nu este „deschis spre renegociere”, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este „cel mai bun acord posibil”.

Deputații au votat, de asemenea, în favoarea unei măsuri neobligatorii care „respinge Marea Britanie care părăsește Uniunea Europeană fără un acord de retragere”. Dar nu au reușit să voteze printr-un plan mai important – sprijinit de susținătorii europeni – care ar fi încercat să forțeze printr-o întârziere a Brexit, dacă nu s-a încheiat o nouă înțelegere cu UE până în 26 februarie. „Sunt de acord că nu ar trebui să plecăm fără o înțelegere. Cu toate acestea, simpla opunere a unui acord nu este de ajuns pentru a o opri”, a spus May parlamentarilor. „Guvernul își va dubla acum eforturile pentru a obține o înțelegere pe care această Cameră o poate sprijini”.

După vot, liderul opoziției, Jeremy Corbyn, a declarat că este pregătit să se întâlnească cu May pentru a discuta despre o „soluție rezonabilă Brexit care funcționează pentru întreaga țară”. „După câteva luni de refuz de a renunța la haosul unui Brexit fără acord, premierul trebuie să se confrunte acum cu realitatea că fără acord nu este o opțiune”, a spus el.

May acum se confruntă cu o provocare formidabilă  de a convinge Bruxelles-ul să reînceapă negocierile care au durat 18 luni incitante pentru a-l încheia. Ea a spus că aprobarea de către Parlament a amendamentului „backstop” i-a dat „mandatul” de a „încerca să obțină modificări obligatorii din punct de vedere juridic la acordul de retragere”. Dar a recunoscut că în UE există un „apetit limitat” pentru renegociere. „Nu va fi ușor”, a spus May. „Dar, spre deosebire de o săptămână în urmă, această Cameră a făcut clar ce trebuie să aprobe acordul de retragere”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri