Caută
Close this search box.

Ministerul Apărării a făcut tot posibilul ca dosarul șefului Statului Major General, împotriva președintelui Iohannis, să ajungă la judecătorul Bîcu. Cine este acesta

Ministerul Apărării a înregistrat la Curtea de Apel două acțiuni prin care a încercat să obțină suspendarea decretului de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, până când dosarul a ajuns la judecătorul Vasile Bîcu. Acesta urma să trimită dosarul la primul complet, conform celor de la newsweek.ro.

Ministerul Apărării a înregistrat prima acțiune la Curtea de Apel în data de 11 ianuarie, fiind deschis dosarul 180 prin care se cere suspendarea decretului 1331 din 28 decembrie 2018, prin care președintele Klaus Iohannis a prelungit cu un an mandatului generalului Ciucă la șefia Statului Major al Armatei. Dosarul este repartizat la completul 9, având primul termen pe data de 12 februarie. În mod cu totul neobișnuit, Ministerul Apărării mai înregistrează o acțiune la Curtea de Apel având același obiect pe data de 14 ianuarie, deci la trei zile distanță, fiind deschis dosarul 230, se arată în materialul newsweek.ro.

Dosarul este repartizat de această dată completului 8, adică judecătorului Vasile Bâcu. La primele două termene, pe 28 și pe 29 ianuarie, cauza s-a amânat. Soluția suspendării decretului a fost pronunțată la termenul de joi, 31 ianuarie.

De regulă, înregistrarea mai multor cauze având același obiect este o metodă utilizată de avocați prin care se încearcă evitarea repartizării aleatorii a dosarelor. Problema este însă că regulamentul de ordine interioare al instantelor adoptat de CSM în 2015 arată clar că în cazul în care există mai multe cereri având același obiect, toate cererile vor fi repartizate primului complet investit.

Altfel spus, acțiunea Ministerului Apărării nu trebuia judecată de al doilea complet, ci de primul, constată jurnaliștii newsweek.ro. Pe de altă parte, acțiunea Ministerului este îndreptată doar împotriva Administrației Prezidențiale și împotriva președintelui Klaus Iohannis. Juriștii susțin însă că judectăorul Bîcu ar fi trebuit să-i pună în vedere reclamantului MApN să îl cheme și pe generalul Ciucă în judecată pentru a-i da posibilitatea să se apere, fiind vorba totuși de o suspendarea unui decret care prevede prelungirea mandatului șefului de stat major al armatei cu un an. Dacă MapN ar fi refuzat, acțiunea trebuia respinsă ca inadmisibilă.

Judecătorul Vasile Bîcu de la Secţia Contencios a Curţii de apel Bucureşti – cel care a suspendat decretul prezidenţial privind prelungirea cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei – a fost trimis în judecată pentru corupţie de fostul PNA în noiembrie 2005. El a fost achitat definitiv însă de un complet din care a făcut parte şi judecătorul Nicu Jidovu, un magistrat al cărui nume apărea în dosarul fostului senator PSD Cătălin Voicu, condamnat definitiv pentru corupţie în 2 dosare penale la câte 7 ani de detenţie efectivă. După achitare, în 2008, judecătorul Bîcu s-a întors în magistratură, se arată înr-o investigație g4media.ro.

Potrivit unei investigaţii de presă din EVZ din 2012, semnate de jurnaliştii Violeta Fotache şi Petrişor Cană, judecătorul Bîcu a fost coleg de catedră la Drept la Universitatea Bioterra cu fostul senator PSD Cătălin Voicu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri