Caută
Close this search box.

Negocierile Brexit din parlamentul britanic au reînceput: Theresa May a suferit o nouă înfrângere

theresa may

Premierul britanic Theresa May a suferit miercuri o înfrângere timpurie a planurilor sale privind Brexit, când parlamentul a cerut guvernului să vină cu un plan B în câteva zile dacă va pierde un vot asupra înțelegerii sale de a părăsi Uniunea Europeană, informează Reuters.

Cu mai puțin de trei luni înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, parlamentul a început o bătălie de cinci zile împotriva planului Brexit al Theresei May, cu un spectacol de forță – subminând calendarul său preferat dacă deputații resping planul ei marțea viitoare.

May a refuzat până în prezent să se retragă din acordul ei nepopular, care prevede legături strânse de comerț cu UE, dar fără a a accentua politica ținând cont că Marea Britanie părăsește blocul în martie. În schimb, ea a făcut presiuni cu un vot pe care se pare că îl va pierde după ce nu a reușit să câștige peste aliații săi nord irlandezi. Pierderea votului ar accentua incertitudinea privind viitorul Brexit, cel mai mare schimb al Marii Britanii în politica externă și comercială de peste 40 de ani, și deschide calea pentru mai multe rezultate diferite, de la o ieșire dezordonată la alt referendum.

Deputații au votat miercuri 308-297 în favoarea cererii guvernului să vină cu un plan alternativ în termen de trei zile lucrătoare de la votul din 15 ianuarie, în loc să plătească o limită de 21 de zile planificate.

În Parlament au existat scene turbulente, când unii din Partidul Conservator al lui May acuzau vorbitorul de părtinire.

Răspunzând votului, ministrul Brexit, Stephen Barclay, a declarat parlamentului că era intenția guvernului de a acționa rapid dacă planul Brexit al lui May ar fi fost respins marți. „De asemenea, doresc să-i asigur pe colegi că, indiferent de rezultatul acestei dezbateri, vom răspunde rapid, recunoscând că trebuie să asigurăm Parlamentului cât mai multă securitate”, a spus Barclay. Dar, combinat cu un vot marți, când guvernul a pierdut proiectul de lege privind finanțarea, înfrângerile subliniază poziția precară a lui May în parlament.

Partidul Laburist din opoziție a declarat că va cere un vot de neîncredere în guvern dacă va pierde pe 15 ianuarie. Unul dintre cei mai buni membri ai echipei de politică a laburiștilor a declarat că acest lucru va avea loc imediat, dar un purtător de cuvânt a spus că calendarul va fi decis pe parcursul desfășurării evenimentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri