Caută
Close this search box.

Președintele autoproclamat al Venezuelei: Opoziția „s-a întâlnit cu armata”

juan guaido

Liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaidó, a avut întâlniri secrete cu militarii pentru a câștiga sprijinul lor cu scopul de a-l înlătura de la putere pe președintele Nicolás Maduro, relatează BBC.

Guaidó a făcut revelația într-un articol de opinie în „New York Times”. Acesta a scris: „Am avut întâlniri clandestine cu membri ai forțelor armate și a forțelor de securitate”. „Retragerea sprijinului militar de la Maduro este crucial pentru a permite o schimbare în guvern, iar majoritatea celor aflați în serviciu sunt de acord că travaliile recente ale țării sunt incontestabile”. Articolul prevede, de asemenea, că opoziția a oferit o amnistiere forțelor armate „nelegate de crimele împotriva umanității”.

În calitate de șef al Adunării Naționale a Venezuelei, Guaidó spune că Constituția îi permite să-și asume temporar puterea atunci când președintele este considerat nelegitim. Curtea Supremă a Venezuelei i-a interzis însă liderului opoziției să părăsească țara și i-a înghețat conturile bancare.

Liderul opoziției s-a autoproclamat președinte interimar la începutul acestei luni, dând naștere unei lupte pentru putere. Rusia și China continuă să îl sprijine pe Maduro, în timp ce SUA și câteva țări din America Latină l-au recunoscut pe Guaidó. Președintele american Donald Trump a declarat miercuri că a vorbit cu Guaidó și a susținut „prezumția istorică a președinției”, scriind într-un tweet că „Lupta pentru libertate a început!”. Secretarul britanic de Externe, Jeremy Hunt, este de așteptat să încurajeze țările UE să impună joi sancțiuni asupra oamenilor cheie din guvernul lui Maduro după ce a vorbit miercuri cu Guaido.

Aproximativ trei milioane de persoane au fugit din Venezuela pe fondul unor probleme economice acute și s-a înregistrat o creștere a violenței în ultimele săptămâni. Protestele au avut loc în toată țara de când Maduro a început al doilea mandat la 10 ianuarie. El a fost ales anul trecut în timpul unui vot controversat, în care mulți candidați din opoziție au fost blocați de conducere sau au fost puși în închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri