Caută
Close this search box.

Primarii din București dau vina pe natură și vin cu soluții incredibile: ”Dacă vrem să nu mai avem arbori căzuți, trebuie să nu mai avem arbori deloc”

În urma dezastrului provocat de ploaia înghețată în București, Primarii dau vina pe natură și vin cu soluții incredibile: ”Dacă vrem să nu mai avem arbori căzuți, trebuie să nu mai avem arbori deloc”.

Reamintim că, potrivit datetelor oferite de ISU București-Ilfov, avem sute de copaci căzuți în București. Primariile, până la aceasată oră, nu au o situație centralizată de dezastrului lăsat de ploaia înghețată.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, spune că acesta este un fenomen natural, iar arborii toaletați recent sunt mai protejați, însă chiar și cei toaletați cad.

”Este un fenomen natural. O fărâmă de adevăr este, copacii care sunt toaletați anul ăsta sau anul trecut sunt mai protejați de astfel de situații, iar cei toaletați acum 7-8 ani, că așa se toaletează un copac, sunt cei mai vulnerabili”, a explicat Negoiță pentru HotNews.ro. 

Sursa foto: Facebook/USR
Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2, spune că nu este vorba despre vârsta arborelui sau de toaletare, ci de greutatea gheții.
”Au căzut sute de arbori, este din cauza gheții. Nu este vorba despre toaletare, sunt mulți arbori mici, verzi, care au căzut, nu ai ce să le faci. Noi am toaletat foarte mulți copaci. Noi toaletăm doar arborii uscați, cei care pot cădea din cauza vârstei, nu din cauza gheții sau a vântului. Dacă vrem să nu mai avem arbori căzuți, trebuie să nu mai vem arbori deloc”, a declarat acesta.
Primarul Dan Tudorache, edilul sectorului 1, s-a arătat depășit de situație, declarând că nu a mai vazut așa ceva.

Viceprimarul Captalei, Aurelian Bădulescu: Nu am ce comandament de urgență să fac

Viceprimarul Aurelian Bădulescu a declarat, citat de Mediafax, întrebat de măsurile luate de administraţie în contextul blocajului din Capitală, că momentan nu are ce comandament de urgenţă să facă, problemele urmând a fi soluţionate punctual, neexistând „o reţetă”.
„Intervenim punctual pe fiecare situaţie în parte la acest moment. Nu am ce comandament să fac deocamdată. M-aţi sunat să vă spun ce facem acum. Deocamdată intervenim pe fiecare situaţie în parte. Nu avem o reţetă la momentul acesta pentru situaţia asta”, a precizat Bădulescu.
Întrebat dacă se poate interveni preventiv, în sensul în care anumiţi copaci sau crengi care prezintă un risc mare de rupere să fie tăiaţi înainte să se prăbuşească, Bădulescu a replicat: „Aţi sunat să mă luaţi la mişto?”.

Specialiștii contrazic primarii

Fizic vorbind, arborii au căzut din cauza greutății suplimentare date de gheața depusă, dar și fiindcă au devenit casanți, a explicat Diana Culescu, peisagist, pentru HotNews.ro.
Aceasta este de părere că astfel de situații ar putea fi prevenite dacă ADP-urile care se ocupă de întreținerea arborilor ar avea specialiști.
ADP-urile nu se uită ce probleme au arborii, trebuie făcută o analiză vizuală, cu specialiști, dar ei nu au. La ei singurul răspuns sunt toaletările. Această practică nu este tot timpul rezolvarea. Arborii pot avea probleme la bază. Dacă te uiți la poze, mulți arbori au căzut cu totul. Mai mult, sunt arbori mici care au căzut fiindcă nu au coroana curățată. Dacă îl rănești, tai crengile aiurea, arborele are tendința să facă și mai multe crengi, să se apere, iar coroana trebuie aranjată. Majoritatea arborilor noi plantați au două tulpini codominante, asta înseamnă că se vor frânge sigur”, a explicat Diana Culescu pentru HotNews.ro.
Chestiile astea nu se întâmplă în străinătate, fiindcă anual vin specialiști și se uită la fiecare arbore, iar dacă văd o problemă, acționează în consecință. Pot spune cu ani de zile înainte ce se va întâmpla”, a mai explicat Diana Culescu.
Starea în care se află spațiile verzi din București devine cu atât mai scandaloasă cu cât cele 7 primării cheltuiesc foarte mulți bani pentru întreținere, aproximativ 600 milioane lei/an.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri