Caută
Close this search box.

Putin vrea la putere pe viaţă, cu o constituţie rescrisă

putin

În Duma de Stat a Rusiei circulă tot mai intens ideea modificării Constituţiei, pe fundalul încercărilor Kremlinulu de a-l menține pe Vladimir Putin la putere și după încheierea actualului mandat, în 2024.

Inițiativa, mai veche de altfel, a fost repusă în circulaţie marţi, la o întâlnire cu Putin, de presedintele parlamentului rus, Veaceslav Volodin. El a sugerat că normele existente ale Constituției Federației Ruse și-au ”pierdut esența și eficaciența”, dar nu a precizat exact despre ce modificări ar fi vorba.

„În societate s-au copt niste probleme, dragă Vladimir Vladimirovici, acesta fiind momentul în care am putea răspunde acestora fără a pune în pericol principalele dispoziții. Legea, chiar și legea fundamentală, nu este o dogmă”, a spus Volodin.

„Este vorba despre transferul puterii”, a comentat analistul politic și fost consilier al Kremlinului, Gleb Pavlovski, adăugând că, prin inițiativa parlamentului „Putin încurajează acest joc facand diverse sugestii ambigue”, a adăugat el.

Alți analiști au confirmat pentru Bloomberg că puterea pregateste astfel terenul pentru scenariul în care Putin să rămână „la cârma” după 2024, deși Constituția Rusiei îi interzice.

„Sentimentul general în societatea rusă este că Putin, ca garant al acestui sistem, nu are niciun substitut”, a declarat Valeri Solovei, analist politic la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova.

„Niciunul dintre potențialii candidați nu este în stare să mențină „legăturile sacre” cu poporul. Astfel, schimbarea configurației guvernului este considerată cea mai bună opțiune pentru ca Putin să rămână centru de luare a deciziilor”, a adăugat el.

Analistii cred ca printre optiunile ipotetice este ca Consiliului de Stat al Federatiei Ruse din organ strict consultativ sa devina cea mai inalta institutie de conducere din tara, iar Putin sa fie pus presedinte al acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri