Moscova a insistat miercuri că gama unui sistem de rachete, care a determinat Washingtonul să spună că se va retrage dintr-un acord-cheie al armelor Războiului Rece, este permis în baza acordului, informează AFP.

Șeful artileriei rusești, Mikhail Matveevsky, a declarat într-un briefing că raza maximă a rachetei 9M729 este de 480 de kilometri. Tratatul INF interzice rachetele cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri.

Rusia a negat de mult că aceasta încalcă tratatul, dar informarea de miercuri a fost prima dată când a oferit detalii despre rachetele în cauză. „Distanța a fost confirmată în timpul comenzilor strategice și a exercițiilor de personal” în 2017, a declarat Matveevsky în fața jurnaliștilor și a atașaților militari. Matveevski a spus că Moscova prezintă detalii despre sistemul de rachete de croazieră în interesul „transparenței voluntare”. „Tratatul trebuie păstrat, iar partea americană va face alegerea”, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, care a fost și el la briefing.

Statele Unite și Rusia au convenit asupra tratatului INF în 1987. Luna trecută, Washingtonul a dat Rusiei un termen de 60 de zile – care se termină pe 2 februarie – pentru a dezmembra rachetele despre care susține că încalcă acordul sau SUA va începe procesul de șase luni de retragere oficială din acord.

Rusia și SUA s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului și Washingtonul a spus că onorarea nu mai are sens. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este pregătită să lucreze cu Washingtonul pentru a salva acordul, după ce discuțiile bilaterale de la Geneva cu privire la INF din această lună nu au reușit să rezolve impasul.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va dezvolta rachete nucleare interzise în temeiul tratatului INF, dacă acesta va fi dezmembrat. El a spus în decembrie că a fost deschis la ideea că alte țări au aderat la acord sau au început discuțiile privind un nou acord. Putin a mai spus că, dacă Washingtonul ar muta mai multe rachete în Europa după ce va renunța la acord, Rusia ar răspunde „în natură” și că orice țară europeană care acceptă să găzduiască rachete americane ar fi expuse riscului unui atac rus. Uniunea Europeană a îndemnat Rusia și SUA să salveze acordul.

Semnat spre sfârșitul Războiului Rece de către președintele american Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov, tratatul interzice rachetele lansate la sol cu ​​o distanță cuprinsă între 500 și 5.500 kilometri. Acordul a rezolvat o criză asupra rachetelor balistice cu raze nucleare sovietice care vizau țările occidentale, dar nu a impus restricții asupra altor actori militari majori precum China.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.