Caută
Close this search box.

SUA taxează Huawei pentru furt de tehnologie

huawei

Departamentul de Justiție al SUA a prezentat luni acuzații zdrobitoare împotriva gigantului chinez de telecomunicații Huawei în două cazuri care ar putea intensifica tensiunile dintre cele două superputeri – inclusiv cea a unui executiv de top arestat în Canada pe un mandat din SUA, relatează AFP.

Departamentul a prezentat 13 acuzații împotriva Huawei Technologies, a directorului său  financiar Meng Wanzhou – fiica fondatorului companiei, care este în prezent eliberată pe cauțiune în Canada – și alte două filiale în legătură cu încălcarea sancțiunilor SUA asupra Iranului. Cazul lui Meng a declanșat o criză majoră între Beijing și Ottawa, care este acuzată că a făcut porunca Washingtonului.

Rechizitoriul a fost desigilat, deoarece negociatorul comercial de top al Chinei a sosit la Washington pentru discuții cu mare miză cu oficialii americani, complicând eventual discuțiile înainte de termenul limită din martie pentru a evita aprofundarea războiului lor comercial. În plus, au fost depuse 10 acuzații federale americane împotriva a două filiale Huawei pentru furtul tehnologiei robot de la T-Mobile. „Ambele seturi de taxe expun acțiunile dure și persistente ale lui Huawei pentru a exploata companiile americane și instituțiile financiare și pentru a amenința piața liberă și corectă la nivel mondial”, a declarat directorul FBI, Christopher Wray.

China a reacționat furios, spunând că în spatele cazului împotriva lui Huawei au existat „manipulări politice puternice”. Într-o declarație trimisă către AFP, Huawei a negat că „el sau filiala sau afiliatul său au săvârșit vreuna dintre încălcările afirmate ale legii americane prevăzute în fiecare din acuzații”. Firma „nu este conștientă de vreo greșeală făcută de doamna Meng (Wanzhou) și consideră că instanțele americane vor ajunge, în cele din urmă, la aceeași concluzie”, a adăugat acesta.

Cel de-al doilea caz a acuzat Huawei că a făcut un efort concertat pentru a fura tehnologia legată de un robot de testare a telefonului numit Tappy de la un laborator T-Mobile USA din statul Washington. Inginerii Huawei – care furniza telefoane pentru  T-Mobile – au făcut poze și au făcut măsurători ale unor părți ale robotului „chiar fură o bucată din ea”, a spus Whitaker.

Departamentul de Justiție a acuzat că, în iulie 2013, compania chineză a oferit bonusuri angajaților „pe baza valorii informațiilor pe care le-au furat de la alte companii din întreaga lume și le-a oferit Huawei printr-o adresă de e-mail criptată”.

Acuzațiile au venit în contextul în care vicepremierul chinez, Liu He, a sosit la Washington luni, pentru a conduce discuțiile comerciale de săptămâna aceasta, potrivit mass-media chineze de stat. Vorbind împreună cu oficialii departamentului de justiție care anunță rechizitoriile, secretarul de comerț al Statelor Unite, Wilbur Ross, a declarat că este „complet separat de negocierile noastre comerciale cu China”. Cu toate acestea, a adăugat el: „Comerțul va continua să colaboreze cu partenerii noștri interdependenți pentru a proteja interesele de securitate națională ale SUA”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri