Caută
Close this search box.

‘Taxa pe lăcomie’ afectează capacitatea de a ține inflația sub control, acuză Banca Națională

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a discutat în ședința de politică monetară de săptămâna trecută principalele probleme cu care se confruntă instituția bancară, evoluția inflației și capacitatea de a derula politici monetare. Concluziile au fost că taxa pe lăcomie anunțată de ministrul de finanțe Eugen Teodorovici afectează capacitatea băncii centrale de a derula politici monetare, în timp bugetul pe 2019 lipsește iar politica fiscală și de venituri derulată de Guvern reprezintă o sursă majoră de incertitudini.

Concluziile sunt prezentate în minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de Administrație al BNR care a avut loc în 8 ianuarie 2019, publicată pe site-ul BNR.

”Prin maniera de stabilire, în funcţie de cotaţiile ROBOR, această taxă (taxa pe lăcomie – nota noastră) afectează eficiența și flexibilitatea politicii monetare, implicit capacitatea băncii centrale de a ține inflația sub control, care s-au dovedit a fi esențiale pentru readucerea ratei anuale a inflației în intervalul țintei în anul 2018. Totodată, s-a arătat că efectele adverse ale taxei ar putea fi potențate de cele ale inițiativelor legislative vizând sectorul bancar aprobate recent, ale căror prevederi sunt de natură a afecta creditarea și transmisia monetară, dar și stabilitatea băncilor, precum și costurile de finanțare externă ale economiei”.

Pe de altă parte, Consiliul de Administrație al BNR susține că o sursă majoră de incertitudine o reprezintă conduita politicii fiscale și a celei de venituri, date fiind inclusiv nefinalizarea proiectului de buget pe 2019 și conținutul măsurilor fiscale și bugetare intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri