Venezuela este în pragul unui război civil, după ce Garda Naționala a început să tragă cu muniție de război în protestatarii anti-Maduro.

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, controlat de opoziţie, s-a autoproclamat miercuri „preşedinte în exerciţiu” al ţării în faţa a mii de susţinători reuniţi la Caracas şi imediat liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a anunţat că îl recunoaşte oficial ca preşedinte interimar al Venezuelei. La scurt timp, alte țări americane au anunțat îi legitimizează puterea liderului Parlamentului de la Caracas.

Într-un comunicat, Donald Trump a transmis că îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar, amplificându-şi presiunea asupra preşedintelui Nicolas Maduro. Preşedintele american a adăugat că se va folosi „de întreaga forţă economică şi diplomatică a Statelor Unite pentru a face presiune pentru restaurarea democraţiei în Venezuela”.

El a descris preşedinţia lui Nicolas Maduro ca fiind „ilegitimă” şi a afirmat că congresul Venezuelei, condus de Guaido, „este ramura legitimă a guvernului”.

Brazilia, Columbia, Peru şi Canada au anunţat că îl recunosc pe opozantul Juan Guaido, preşedinte al parlamentului de la Caracas controlat de opoziţie, ca preşedinte interimar al Venezuelei.

„Brazilia îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei. Brazilia va susţine politic şi economic procesul de tranziţie pentru ca democraţia şi pacea socială să revină în Venezuela”, a scris Ministerul de Externe al ţării într-un comunicat reluat de preşedinte Jair Bolsonaro pe Twitter, potrivit digi24.ro.

Mexicul îşi menţine sprijinul acordat guvernului condus de Nicolas Maduro, a afirmat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador. „Recunoaştem autorităţile alese potrivit Constituţiei venezuelene”, a declarat Jésus Ramirez, purtător de cuvânt al preşedintelui mexican.

S-au înregistrat ciocniri violente între forţele de ordine şi partizani ai opoziţiei la Caracas, după o manifestaţia în care Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar. Violenţele s-au produs când zeci de opozanţi au blocat o arteră principală din cartierul Altamira, într-o suburbie selectă a capitalei Caracas. Membri ai Gărzii Naţionale au încercat atunci să-i împrăştie făcând uz în special de gaze lacrimogene.

Sute de mii de venezueleni protestează în continuare față de președintele Nicolas Maduro, în mai multe orașe din țară.

Juan Guaidó, liderul opoziției, a depus jurământul: „Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (…) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere.”

El a făcut apel ca oameni să iasă la manifestații și la armată să nu asculte de ordinele date de regimul Maduro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 3 =