Caută
Close this search box.

Victor Rebengiuc, omagiu marelui regizor Lucian Pintilie, la aniversarea UNATC

lucian pintilie

Ziua Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „I.L. Caragiale” este aniversată la sediul instituţiei. Lucian Pintilie este omagiat în cadrul evenimentului „Pintilie, la taifas cu Caragiale”, moderatori fiind trei dintre foştii rectori ai UNATC după 1990 – Florin Mihăilescu, Florin Zamfirescu şi Victor Rebengiuc.

Nicolae Mandea, rectorul UNATC, a spus că evenimentul este dedicat atât omagierii „unei personalităţi extraordinare a teatrului românesc”, regizorul Lucian Pintilie, cât şi promoţiei sale, din care au făcut parte Sanda Manu, Radu Penciulescu şi Valeriu Moisescu.

Florin Mihăilescu, rector UNATC în perioada 1996-2000, a amintit că pe timpul mandatului său au început să fie acordate titlurile de Doctor Honoris Causa din partea universităţii, precizând că regizorul Lucian Pintilie a refuzat să primească acest titlu.

„Primul titlu Doctor Honoris Causa s-a întâmplat în perioada anilor 1996-2000. Primul titlu i-a fost oferit lui Liviu Ciulei. (…) Al doilea a fost profesorul Radu Penciulescu, foarte importantă personalitate în formarea şi existenţa teatrului românesc. (…) Spun aceste lucruri pentru a ajunge la Lucian Pintilie, pentru că, normal, în această succesiune, îşi avea locul Lucian Pintilie. Am discutat de mai multe ori subiectul şi de fiecare dată a opus o rezistenţă elegantă, până când, într-o bună zi, mi-a spus: ‘Mai lasă-mă dracului în pace cu prostiile tale!’. N-am mai insistat pentru că, în mod evident, el n-ar fi dorit să primească un asemenea titlu. (…) Nu era genul de persoană care să se expună în asemenea fel. (…) Noi am respectat dorinţa lui secretă de a nu fi Doctor Honoris Causa. Probabil că sunt şi alţii care au aceeaşi poziţie”, a povestit Florin Mihăilescu.

Actorul Florin Zamfirescu a spus că startul evenimentelor dedicate aniversării UNATC a fost dat în anul 2002, perioadă în care el se afla la conducerea instituţiei.

El a relatat că l-a cunoscut bine pe regizorul Lucian Pintilie şi că regretatul regizor i-a făcut onoarea de a-i acorda prietenia.

„L-am iubit enorm”, a spus Florin Zamfirescu, precizând că regizorul „era extrem de sensibil” şi nu suporta să i se „ridice statui”.

Actorul Victor Rebengiuc a felicitat conducerea universităţii pentru schimbările pe care le-a făcut şi a subliniat că cei care l-au urmat la conducerea UNATC „au fost inspiraţi” în toate lucrurile care le-au realizat.

„În perioada când eram eu rector, nu erau bani, dar a urmat după aceea perioada sistemului Bologna, care a construit foarte multe aici din punct de vedere arhitectural, dar a distrus învăţământul. Aşa că ceea ce vă urez în mod special este să scăpaţi de acest sistem şi să reveniţi la adevărata muncă de formare a viitorilor oameni care vor trudi în teatrul şi în filmul românesc”, a afirmat Rebengiuc.

Vorbind despre Lucian Pintilie, Victor Rebengiuc a spus că acesta avea şi un ‘defect’: nu admitea niciun compromis.

„Pintilie a avut şi defecte. A avut defectul că nu admitea niciun fel de compromis. Niciodată în viaţa lui nu a făcut un compromis. S-a luptat împotriva compromisurilor cu toată fiinţa lui, a avut de suferit enorm din cauză că nu accepta compromisul, iar el a izbândit până la urmă împotriva tuturor celor care acceptau compromisul. Aşa că, cel puţin din punctul acesta de vedere, este un exemplu extraordinar de urmat pentru ceilalţi”, a mai afirmat Rebengiuc.

Mesaje omagiale au fost transmise şi de actorii Maia Morgenstern, Mircea Diaconu şi Alexa Visarion.

Printre cei prezenţi la eveniment şi care au povestit câteva amintiri despre regizorul Lucian Pintilie s-au numărat actorii Mariana Mihuţ, Tora Vasilescu, George Mihăiţă, Dan Nuţu şi regizorul Dinu Cernescu.

Au mai fost prezenţi, printre alţii, actorii Victoria Cociaş, Magda Catone, Mihaela Teleoacă, Gabriel Fătu, regizorii Laurenţiu Damian, Felix Alexa.

Discuţiile au continuat cu prezentarea documentarelor „Fără titlu”, realizat de Horea Lapteş (de la filmările pentru „De ce trag clopotele, Mitică?”), şi „Filmare/Filmage”, realizat de Gabriel Kosuth (de la filmările pentru „Balanţa”).

Cea de-a doua zi a evenimentului va debuta cu o sesiune internaţională de comunicări ştiinţifice, coordonată de prof. univ. dr. Laurenţiu Damian, un masterclass cu Horea Lapteş şi Dan Nanoveanu, urmate de vizionarea filmelor „De ce trag clopotele, Mitică?” şi „Balanţa”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri