Caută
Close this search box.

Anchetatorii britanici identifică al treilea suspect în cazul Skripal

Anchetatorii britanici au identificat un ofițer de informații militar rus ca al treilea suspect în otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal, au declarat două surse europene de securitate pentru Reuters.

Sursele au confirmat un raport al site-ului de investigație Bellingcat, care l-a identificat joi pe Denis Sergheev, un ofițer GRU de rang înalt și absolvent al Academiei Diplomatice Militare din Rusia, ca suspect.

Skripal, fostul ofițer al serviciului militar rus, care a trădat zeci de spioni către MI6 și fiica sa Iulia, au fost descoperiți inconștienți pe o bancă din orașul sudic Salisbury în martie 2018 după ce au fost otrăviți cu agentul nervos militar Novichok. Ulterior, ambii s-au recuperat.

În septembrie anul trecut, procurorii britanici au acuzat doi ruși – cunoscuți sub pseudonimele Alexander Petrov și Ruslan Boshirov – cu tentativa de crimă în lipsa lor. Rusia a negat orice implicare în otrăvire.

Bellingcat a spus că Sergheev folosește numele de acoperire Serghei Fedotov atunci când operează la nivel internațional. Site-ul web a spus că un pașaport sub numele Fedotov a fost emis de aceeași entitate la Moscova, care a eliberat pașapoarte false pentru alți agenți GRU, inclusiv Petrov și Boshirov. Bellingcat a spus că a descoperit călătorii pe scară largă a lui Sergheev în Europa, Asia Centrală și Orientul Mijlociu, în anii dinaintea atacului Skripal. Bellingcat susține că, în aceeași zi în care Sergheev a zburat de la Sofia, Bulgaria, la Istanbul, Turcia, în aprilie 2015, un comerciant bulgar Emilian Gebrev a căzut grav bolnav în timpul unei mese la un restaurant din Sofia și că anchetatorii au stabilit mai târziu că a fost otrăvit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri