Caută
Close this search box.

Augustin Lazăr va ataca Ordonanţa lui Tudorel Toader săptămâna viitoare

augustin lazăr

Augustin Lazăr va face luni demersurile de contestare la CCR a ordonanței care modifică legile justiției și care a scos vineri în stradă sute de magistrați, în cadrul unui protest fără precedent.

Totodată, Lazăr va tranșa tot săptămâna viitoare cine are competențe în dosarul Tel Drum, DNA sau secția specială recent înființată de PSD-ALDE, la care vineri a ajuns, după patru solicitări, o copie a dosarului Tel Drum, care îl vizează pe Liviu Dragnea.

„Suntem într-un stat de drept și nu poți lăsa un act normativ care este suspect de neconstituționalitate să funcționeze așa până când blochează justiția. Ministerul Public face o analiză foarte atentă a dispozițiilor legale suspecte de neconstituționalitate.

În cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituțiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituțională a României, fie cu conflict de natură constituțională, fie cu verificarea caracterului textului ordonanței, dacă are un caracter constituțional sau nu”, a dezvăluit Procurorul general în exclusivitate, la RFI.

Până atunci, zeci de parchete și instanțe și-au suspendat activitatea.

„Va fi o blocare a sistemului de justiție și în primul rând o blocare a Ministerului Public. Dispoziția legală care permitea delegarea în toate funcțiile de conducere pentru care numirea se face de către Președintele României a fost eliminată, astfel încât să nu se mai poată face nici un fel de delegare pe aceste funcții de conducere.

Va fi o blocare. Să vedem, dacă nu funcționează instituția, cum vor putea fi instrumentate dosarele. Cine va explica de ce s-a prescris o anumită faptă într-un anumit dosar dacă dosarele nu sunt instrumentate și instituția Ministerului Public nu funcționează?”

Rolul Secției speciale pentru magistrați

„Așa cum este formulat acel text (n.r.: OUG pe Legile Justiţiei) pare că el dorește să scoată această secție de sub controlul Procurorului General. O astfel de direcție nu poate exista în afara Ministerului Public decât sub controlul Procurorului General, care trebuie să-l exercite conform legii. (…)

Asistăm la un val de îngrijorare în rândul magistraților, procurori și judecători, care observă că justiția română se află sub mai multă presiune decât s-a aflat până aici. (…)

Dar „magistrații români au mentalitate europeană și vor arăta acest lucru. Va fi un test de rezistență pe care îl va da corpul magistraților, avem motive să fim optimiști”, a afirmat Augustin Lazăr în exclusivitate, la RFI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri