Victor Ciorbea a anunţat că a primit mai mult plângeri în legătură cu neconstituţionalitatea formării completurilor de trei judecători şi a solicitat lămuriri de la ÎCCJ şi CSM.

Avocatul Poporului a precizat că, în baza răspunsurilor şi analizei, va decide dacă e cazul să sesizeze CCR.

„După pronunţarea CCR şi mai ales după motivarea deciziei de către Curte am primit mai multe sesizări referitoare la modul de constituire, la neconstituţionalitatea acestuia, a modului de reglementare a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curtea şi unele care vizează alcătuirea completelor de la Curţile de apel şi alte instanţe”, a afirmat Victor Ciorbea.

Întrebat ce paşi a făcut în această anchetă, Avocatul Poporului a spus că a analizată temeinicia petiţiile, şi că a cerut clarificări de la instanţa supremă şi CSM în acest sens. El a precizat că urmează să decidă dacă este cazul să sesizeze Curtea Constituţională sau nu.

„Nu putem vorbi de o anchetă. E vorba de analizarea petiţiilor, a temeiniciei şi aspectelor de neconstituţionalitate. Am avut întâlniri cu o parte dintre cei care au făcut petiţii. Iar săptămâna aceasta cu dna. Anghelescu, cu fostul preşedinte al Asociaţiei Procurorilor, domnul profesor Dima, cu domnul Toni Neacşu, cu domnul profesor Adrian Severin.

Am discutat pe larg şi am ascultat argumentele dânşilor despre neconstituţionalitatea alcătuirii completurilor. În baza acestor discuţii, am formulat o adresă către ICCJ şi una către CSM prin care am solicitat să ni se răspundă la mai multe întrebări pentru a avea o imagine clară cu privire la cele invocate în petiţii şi cu privire la cele susţinute în mass-media privitor la constituţionalitatea alcătuirii completurilor de la ICCJ, a Curţilor de Apel şi celelalte instanţe din ţară. În funcţie de acestea vom adopta o decizie finală, dacă e cazul să ridicăm o excepţie de neconstitionalitate la Curtea sau dacă nu e cazul să facem lucrul acesta”, a conchis Ciorbea.

139 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here