Caută
Close this search box.

Escaladarea conflictului din Kașmir: Pakistanul cere ajutorul ONU

Ministrul pakistanez de externe s-a adresat marți secretarului general al ONU pentru a ajuta la reducerea tensiunii cu India, care a escaladat brusc după un atac cu bombă sinucigaș în partea indiană a Kașmirului disputat, India aruncând vina asupra Pakistanului, relatează Reuters.

Primul ministru indian, Narendra Modi, care se confruntă cu alegerile din mai, a avertizat Pakistanul să se aștepte la un „răspuns puternic” al bombardamentului revendicat de un grup militant legat de Pakistan, care ridică temerile legate de conflictele dintre vecinii înarmați cu arme nucleare.

„Este cu un sentiment de urgență să vă atrag atenția asupra deteriorării situației de securitate din regiunea noastră, care rezultă din amenințarea utilizării forței împotriva Pakistanului de către India”, a scris ministrul de externe Shah Mahmood Qureshi secretarului general al ONU, Antonio Guterres. „Este imperativ să se ia măsuri pentru de-escaladare. Organizația Națiunilor Unite trebuie să ia măsuri pentru a dezamorsa tensiunile”, a scris el, dând vina pe India pentru că a relatat în mod deliberat retorica ostilă din motive politice interne.

Apelul pakistanez urmează câtorva zile de tensiune în creștere între vechii rivali după ce un sinucigaș cu bombă s-a aruncat în aer, joi, aproape de un convoi de poliție indian din Kașmir, controlat de indienii, omorând cel puțin 40 ofițeri de poliție paramilitară.

Jaish-e Mohammad, un grup militant care a declarat că are sediul în Pakistan, care dorește ca statul indian Jammu și Kașmir să facă parte din Pakistan, și-a asumat responsabilitatea, dar guvernul pakistanez a negat orice implicare. „Atribuirea lui în Pakistan chiar înainte de investigații este absurdă”, a afirmat Qureshi. „Indiei trebuie să i se ceară să efectueze o investigație deschisă și credibilă asupra incidentului Pulwama”, a spus el.

Majoritar musulmane Jammu și Kașmir, un fost stat princiar la granița dintre India și Pakistan, fiind disputată de la împărțirea Indiei în 1947. Controlul este împărțit între cele două țări, dar fiecare revendică regiunea în întregime. Vecinii au luptat de-a lungul a trei războaie din 1947, două dintre ele fiind asupra Kașmirului. Aceștia au luptat în nenumărate încăierări de-a lungul frontierei lor de facto în regiunea Himalaya, monitorizată Organizația Națiunilor Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri