Caută
Close this search box.

Incidente mortale la granița Venezuelei în timp ce Maduro blochează ajutoarele umanitare

Sâmbătă au izbucnit incidente grave în orașele de la frontiera venezueleană, în timp ce președintele Nicolás Maduro a blocat ajutorul umanitar de la punctele de trecere cu Columbia și Brazilia, informează BBC.

Trupele armatei au tras gaze lacrimogene și gloanțe din cauciuc spre protestatarii care au încercat să strângă și să transporte bunurile. Mai multe persoane au fost împușcate cu muniție reală, au declarat grupurile pentru drepturile omului. Cel puțin doi oameni au fost uciși. Opoziția dorește ca ajutoarele să ajungă la persoanele afectate de criza economică dar Maduro o consideră o amenințare la adresa securității.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a condamnat atacurile asupra civililor, învinuind „criminalii lui Maduro”. „Adresăm simpatiile noastre cele mai profunde față de familiile celor care au murit din cauza acestor acte criminale. Ne alăturam cererii lor de justiție”, a spus el într-un tweet după ciocniri. Pompeo a descris, de asemenea, arderea ajutoarelor ca fiind ceva „revoltător”.

Liderul opoziției, Juan Guaidó, care s-a declarat președinte interimar și a contribuit la organizarea ajutorului, a condamnat acțiunea forțelor de securitate. Guaidó, care a fost recunoscut ca lider de zeci de state, se va întâlni cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, luni, la Bogota, Columbia. El călătorește acolo pentru a se întâlni cu liderii grupului regional Lima, în ciuda unei interdicții de călătorie impuse de guvernul lui Maduro. Sâmbătă seara, Guaidó a postat un tweet (în limba spaniolă), prin care a implorat comunitatea internațională să fie „deschisă tuturor opțiunilor” pentru a „elibera” Venezuela de Maduro – care continuă să reziste tuturor apelurilor de a se retrage.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri