Caută
Close this search box.

Măsuri disperate ale lui Maduro: Venezuela a mutat săptămâna trecută 8 tone de aur din banca centrală

Cel puțin 8 tone de aur au fost scoase săptămâna trecută din seifurile băncii centrale venezuelene, a declarat pentru Reuters un legiuitor al opoziției și alte trei surse guvernamentale, fiind un ultimul semn al disperării președintelui Nicolas Maduro de a ridica moneda unică pe fondul sancțiunilor mai stricte.

Aurul a fost mutat în vehicule guvernamentale între zilele de miercuri și vineri săptămâna trecută, când nu au fost prezenți la bancă agenți de securitate normali, a declarat legiuitorul Angel Alvarado și cele trei surse guvernamentale. „Ei intenționează să-l vândă în străinătate ilegal”, a declarat Alvarado într-un interviu. Banca centrală nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Alvarado și sursele guvernamentale, care au vorbit cu condiția anonimatului, nu au spus unde banca centrală a trimis aurul. Aceștia au declarat că operațiunea a avut loc în timp ce șeful băncii centrale, Calixto Ortega, s-a aflat în străinătate într-o călătorie.

În 2018, 23 de tone de aur au fost transportate din Venezuela în Istanbul cu avionul, potrivit surselor și datelor guvernului turc. Banca centrală a cumpărat o parte din acest aur din minele primitive de aur din sudul Venezuelei și l-a exportat ​​în Turcia și în alte țări pentru a finanța achiziționarea de produse alimentare de bază, având în vedere lipsurile pe scară largă, potrivit informațiilor de la mai mult de 30 de persoane care cunosc aceste tranzacții. Aproximativ 20 de tone de aur monetar au fost scoase din seifurile băncii centrale în 2018, potrivit datelor băncii, lăsând 140 de tone rămase, cel mai mic nivel în 75 de ani.

Compania de investiții Noor Capital din Abu Dhabi a declarat pe 1 februarie că a cumpărat 3 tone de aur pe 21 ianuarie de la banca centrală venezueleană și nu ar cumpăra mai mult până când situația Venezuelei nu se va stabiliza. Noor Capital a spus că achiziția sa era în conformitate cu „standardele și legile internaționale în vigoare” de la acea dată.

Guvernul lui Maduro a încercat să repatrieze 31 de tone de aur în seifurile băncii din Anglia, pe temerile că ar putea fi prins în sancțiuni internaționale asupra țării. Ministrul de Externe al Venezuelei, Jorge Arreaza, a declarat miercuri, în cadrul unei reuniuni a Națiunilor Unite de la Geneva, că Banca Angliei blocase activele guvernului. Guvernul lui Maduro a recurs la vânzarea de aur după scăderea producției de petrol, colapsul economic mai amplu al țării și sancțiunile crescânde au lovit venitul public și au făcut dificil accesul țării la credit.

Statele Unite, care susțin o încercare a liderului opoziției, Juan Guaido, de a-l forța pe Maduro să demisioneze și să declare alegeri noi, a avertizat bancherii și comercianții să nu se ocupe de aurul venezuelean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri