Caută
Close this search box.

May laudă discuțiile Brexit de la Bruxelles dar nu a făcut nici un progres major

Premierul Theresa May a declarat că a făcut „progres” în discuțiile cu UE de miercuri, în timp ce ea a căutat să obțină concesii în ceea ce privește divorțul britanic, dar cum era de așteptat nu a existat niciun progres major, relatează AFP.

Cu mai puțin de șase săptămâni până în ziua Brexit, May s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, sperând la o rezolvare pe chestiunea „irlandeză” – după ce liderii UE au insistat că nu vor relua negocierile.

Temerile sunt în creștere că Marea Britanie ar putea încă să se prăbușească fără o înțelegere și a existat și o „dramă” internă chiar înainte ca May să plece la Bruxelles, când trei dintre deputații ei au demisionat din partidul său Conservato, în semn de protest față de Brexit și să se alăture unui nou grup independent de parlamentari.

Citând riscul unui Brexit „dificil”, agenția de rating Fitch a avertizat miercuri că ar putea să retrogradeze Marea Britanie, în timp ce lira a scăzut față de dolarul american.

O declarație comună a lui May și Juncker a numit întâlnirea lor „constructivă”, cu un ton mai puțin pozitiv decât atunci când s-au întâlnit acum două săptămâni. „Cei doi lideri au fost de acord că discuțiile au fost constructive și au îndemnat echipele lor să continue să exploreze opțiunile într-un spirit pozitiv”, se arată în declarație. Separat, May a spus că a subliniat necesitatea unor „modificări obligatorii din punct de vedere juridic la sistemul de blocare” – deși UE a decis acest lucru. „Am fost de acord că munca pentru a găsi o soluție va continua în ritm, că timpul este esențial și că în ambele noastre interese este că, atunci când Marea Britanie părăsește UE, face acest lucru într-un mod ordonat. Și am făcut progrese”, a spus May.

May și ceilalți 27 de lideri ai UE au aprobat un acord de retragere Brexit la summit-ul din 25 noiembrie anul trecut, însă parlamentul britanic l-a respins copleșitor pe 15 ianuarie. De atunci, May și miniștrii ei s-au întâlnit în repetate rânduri cu liderii UE și cu negociatorul lor, Michel Barnier, îndemnându-i să redeschidă textul pentru a găsi o modalitate de a liniști deputații eurosceptici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri