Caută
Close this search box.

Noua hartă a Universului descoperă alte 300 000 de galaxii

Universul cunoscut a devenit mult mai mare, informează AFP.

O nouă hartă a cerului înstelat a publicat marți grafice a sute de mii de galaxii necunoscute anterior descoperite folosind un telescop care poate detecta sursele de lumină pe care instrumentele optice nu le pot vedea. Echipa internațională din spatele sondajului spațial fără precedent a declarat că descoperirea lor aruncă literalmente o nouă lumină asupra unora dintre cele mai profunde secrete ale Universului, inclusiv fizica găurilor negre și modul în care se dezvoltă grupurile de galaxii. „Aceasta este o nouă fereastră a universului”, a declarat Cyril Tasse, un astronom de la Observatorul de la Paris care a fost implicat în proiect. „Când am văzut primele imagini, am fost: «Ce este asta ?!» Nu arăta deloc așa cum suntem obișnuiți să vedem”.

Mai mult de 200 de astronomi din 18 țări au fost implicați în studiu, care a folosit astronomia radio pentru a privi un segment de cer peste emisfera nordică și a găsit 300 000 de surse de lumină nevăzute anterior considerate a fi galaxii îndepărtate. Radio astronomia permite oamenilor de știință să detecteze radiațiile produse atunci când obiectele celeste masive interacționează. Echipa a folosit telescopul Low Frequency Array (LOFAR) din Olanda pentru a extrage urme – sau „jeturi” – de radiații străvechi produse atunci când galaxiile se îmbină. Aceste jeturi, nedetectate anterior, se pot extinde peste milioane de ani lumină.

„Cu observații radio putem detecta radiații din mediul subțire care există între galaxii”, a declarat Amanda Wilber, de la Universitatea din Hamburg. „LOFAR ne permite să detectăm mai multe dintre aceste surse și să înțelegem ce le propune”.

Descoperirea noilor surse de lumină poate, de asemenea, ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine comportamentul unuia dintre fenomenele enigmatice ale spațiului. Găurile negre – care au o tracțiune gravitațională atât de puternică încât nu le poate scăpa nici o problemă – emit radiații atunci când înghit alte obiecte de masă înaltă, cum ar fi stelele și norii de gaze. Tasse a spus că noua tehnică de observație ar permite astronomilor să compare găurile negre de-a lungul timpului pentru a vedea cum se formează și se dezvoltă. „Dacă vă uitați la o gaură neagră activă, jeturile (de radiație) dispar după milioane de ani și nu le veți vedea la o frecvență mai mare (de lumină)”, a spus el. „Dar la o frecvență mai mică, ei continuă să emită aceste jeturi de sute de milioane de ani, așa că putem vedea electroni mult mai în vârstă”.

„Cele mai vechi obiecte din Univers”

Telescopul Hubble a produs imagini care îi determină pe oamenii de știință să creadă că în Univers există mai mult de 100 de miliarde de galaxii, deși multe sunt prea vechi și îndepărtate pentru a fi observate folosind tehnicile tradiționale de detectare. Harta creată de observațiile LOFAR, parte a cărei parte a fost publicată în jurnalul „Astronomie și astrofizică”, conține date echivalente cu zece milioane de DVD-uri, care totuși reprezintă doar două procente din cer.

Telescopul LOFAR este alcătuit dintr-o rețea europeană de antene radio în șapte țări, formând echivalentul unui satelit cu diametrul de 1.300 de kilometri. Echipa intenționează să creeze imagini de înaltă rezoluție ale întregului cer nordic, despre care spun că vor dezvălui 15 milioane de surse radio nedetectate. „Cele mai vechi obiecte din Univers sunt de aproximativ 11-12 miliarde de ani lumină”, ​​a spus Tasse. „Așa că vom vedea mai multe dintre aceste obiecte”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri