Caută
Close this search box.

Ordonanța NUCLEARĂ în justiție a fost adoptată! Tudorel Toader: Guvernul a trecut OUG care modifică legile justiției și transformă Secția specială în instituție autonomă, ruptă de Parchetul General

tudorel toader

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat marți la Palatul Victoria că Guvernul a adoptat două ordonanțe de urgență în domeniul justiției: una în ce privește înființarea Parchetului European și a doua care modifică legile justiției. Ministrul a subliniat că propunerile de modificare au venit din partea CSM.

Tudorel Toader a anunțat că OUG dată azi va interzice modificarea legilor prin regulamente,

Cele mai relevante declarații
  • Despre conținutul primei OUG. Ordonanța de guvern pe care Guvernul a adopat-o azi nu se referă la procurorul șef european. România trebuie să desemneze trei candidați pentru funcția de procuror european, după o procedură de selecție până pe data de 31 martie. Termenul scurt justifică urgența.
  • La nivelul ministerului justiției se va efectua procedura de selecție, procurorul european poate fi un actual procuror sau judecător, care va fi inclus  în lista de 3. Procurorul delegat își va desfășura activitatea în țară.
  • Procurorul european se va duce la Luxemburg, pe când procurorul european delegat poate fi doar un procuror care nu se va suspenda, nu va merge la Luxemburg, își va desfășura activitatea aici acasă. Până la 31 martie vom înainte propunerile României.
  • Despre conținutul celei de a doua OUG. Cea de-a doua ordonanță sunt unele măsuri temporare privind Institutul Național al Magistraturii și legile justiției.

”A doua OUG are un titlu mai lung și vizează toate cele 3 legi ale justiției. Propunerea a venit de la CSM. Admiterea la INM trebuie anunțată cu 6 luni înainte de concurs. CSM a făcut propuneri temporare pentru admiterea din această toamnă. Se referă la păstrarea condițiilor de dinanintea legii. Adică, durata studiilor la INM să rămână de 2 ani, stagiul de 1 an, iar repartiția să se facă și anul acesta după opțiunile exercitate după anul 1 de studiu. Asta, pentru că după modificarea legilor justiției, criteriile s-au modificat. CSM spune că s-ar crea un deficit de personal dacă s-ar aplica actuala lege, pentru că mulți s-au pensionat și mulți se vor pensiona.

OUG are reglementări și cu privire la promovarea magistraților pe loc, vechime, condițiile de concurs, condițiile de promovare la ÎCCJ.

Colegiile de conducere nu vor putea să adauge la lege pe motiv că nu e clară, predictibilă. Dacă neclaritatea persistă, se pot adresa la ÎCCJ cu un recurs în interesul legii, dacă legea nu întrunește legea pe care le cere CEDO. Nu pot adăuga la lege, nu pot completa legea. Opera de legiferare trebuie să rămână doar a legiuitorului.

Funcțiile privind procurorii de rang înalt nu pot fi delegați. Ele se ocupă și trebuie să fie ocupate în condițiile legii. Din păcate, azi, când vorbim, multe funcții de conducere de procuror de rang înalt sunt ocupate prin delegare.”, a declarat Tudorel Toader.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri