Caută
Close this search box.

Prințul moștenitor saudit a amenințat că va folosi „un glonț” împotriva lui Khashoggi

Cu un an înainte de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, prințul moștenitor Mohammad bin Salman a spus unui consilier că va folosi „un glonț” pentru jurnalist dacă nu se va întoarce acasă și nu va pune capăt criticii guvernului, a relatat joi „New York Times” citat de Reuters.

Comentariile prințului către un consilier superior în 2017 au fost făcute cu mult înainte ca Khashoggi să fie ucis în luna octombrie a anului trecut în consulatul din Istanbul, informează Times, citând foști și actuali oficiali americani și străini informați în rapoartele serviciilor. Comentariile au fost interceptate de agențiile americane de informații, a spus ziarul. Analiștii americani de informații au interpretat metaforic comentariul „glonțului”, ceea ce înseamnă că prințul nu a vrut neapărat să-l împuște pe Khashoggi, dar cred că a arătat intenția sa de a-l ucide pe jurnalist dacă nu se întoarce în regat, a spus ziarul.

Riyadh, care a negat inițial că ar ști ceva de dispariția lui Khashoggi înainte de a oferi explicații contradictorii, a insistat cu fermitate că prințul nu a fost implicat în ucidere.

Agențiile americane de informații cred că prințul a ordonat o operațiune pentru a-l ucide pe Khashoggi, un cronicar de la „Washington Post” și un critic al familiei regale, al cărui corp a fost dezmembrat.

Raportul „New York Times” a fost publicat cu o zi înainte de termenului pentru Casa Albă ca să prezinte un raport asupra faptului dacă prințul a ordonat uciderea lui Khashoggi și dacă intenționează să impună sancțiuni asupra conducătorului de facto al Arabiei Saudite.

Statele Unite au impus sancțiuni celor 17 oficiali saudiți pentru rolul lor în moartea jurnalistului, însă președintele Donald Trump a declarat că este alături de Mohammed bin Salman.

Anchetatorul pentru drepturile omului din cadrul Organizației Națiunilor Unite, care examinează crima lui Khashoggi, se află într-o vizită de o săptămână în Turcia și este programat să se întâlnească joi cu procurorul-șef al Istanbulului. O anchetă condusă de ONU privind uciderea lui Khashoggi a declarat joi că dovezile au indicat o crimă brutală „planificată și săvârșită” de oficialii saudiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri