Caută
Close this search box.

Șeful interimar al Pentagonului sosește în Afganistan în contextul negocierilor cu talibanii

Șeful Pentagonului în exercițiu, Patrick Shanahan, a sosit luni în Afganistan pentru o vizită surpriză, Statele Unite căutând să sprijine guvernul din Kabul în timp ce negociază pacea cu talibanii, relatează AFP.

Shanahan se va întâlni cu președintele Ashraf Ghani, al cărui guvern nu a făcut parte din discuțiile majore dintre oficialii americani și cei ai talibanilor luna trecută cu speranța negociatorilor care ar putea aduce un progres în rezolvarea conflictului de 17 ani. Diplomatul american care conduce discuțiile și-a exprimat speranța de a găsi o înțelegere înainte de alegerile prezidențiale afgane programate pentru luna iulie, în timp ce președintele Donald Trump solicită încetarea implicării militare americane în țara sfâșiată de război.

Aliații lui Ghani din Washington insistă că afganii ar trebui să conducă procesul de pace, dar talibanii consideră Administrația de la Kabul o marionetă americană și au refuzat să vorbească cu ei. Shanahan a întărit sprijinul SUA pentru guvernul din Kabul înainte de a ateriza în capitala afgană. „Este important ca guvernul afgan să fie implicat în discuțiile cu privire la Afganistan”, a declarat Shanahan reporterilor. „Afganii trebuie să decidă cum arată Afganistanul în viitor. Nu este vorba despre SUA, ci despre Afganistan”.

Inițiativele SUA de a angaja talibanii a avut drept scop să-i convingă să negocieze cu Kabul. Insurgenții au refuzat să se întâlnească cu oficialii guvernului Ghani. Dar săptămâna trecută au purtat discuții fără precedent la Moscova cu o delegație de rang înalt de politicieni afgani – inclusiv principalii rivali Ghani – pentru a discuta despre rolul lor în viitorul țării și despre o cale posibila spre pace.

Trump a fost forțat să pună capăt implicării SUA în Afganistan, unde 14.000 de trupe americane sunt încă desfășurate. Dar Zalmay Khalilzad, fost ambasador în Afganistan, care a vorbit intens cu talibanii în ultimele săptămâni, a subliniat că orice retragere a trupelor ar depinde de condițiile de pe teren. Oficialii americani și NATO au negat că s-a ajuns la o înțelegere privind retragerea trupelor de către America. Talibanii, vorbind săptămâna trecută la Moscova, au mai spus că nu a fost convenit un calendar.

Shanahan se va întâlni cu generalul Scott Miller, cel mai înalt comandant al SUA și NATO din Afganistan, în timpul vizitei sale. „Nu am fost îndrumat să retrag forțele din Afganistan”, a spus Shanahan. „Cred că prezența pe care o dorim în Afganistan este ceea ce asigură apărarea noastră națională și susține stabilitatea regională”. Se așteaptă ca SUA să reia negocierile cu oficialii talibani din Doha, unde insurgenții au biroul politic, la 25 februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri