Statele Unite au trimis avioane care transportă produse umanitare la frontiera Columbiei cu Venezuela, afirmă surse citate de BBC News şi de Miami Herald, dar Administraţia Nicolas Maduro susţine că Washingtonul foloseşte pretextul asistenţei străine pentru o intervenţie militară.

Avioanele cu produse umanitare au aterizat după-amiază, pe aeroportul columbian Cucuta, situat la frontiera cu Venezuela. Produsele au fost trimise la solicitarea liderului opoziţiei din Venezuela, Juan Guaidó, care s-a autoproclamat preşedinte interimar.

Juan Guaido a declarat că produsele umanitare vor fi transportate în Venezuela pe 23 februarie. Preşedintele Venezuelei, Nicolás Maduro, acuză Statele Unite că folosesc pretextul unei crize umanitare pentru a lansa o intervenţie militară.

Prezent în oraşul columbian Cucuta, Mark Green, directorul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), a declarat că Juan Guaidó a cerut transportul din cauza crizei umanitare din Venezuela.

„Copiii sunt înfometaţi şi aproape toate spitalele din Venezuela se confruntă cu lipsa medicamentelor”, susţine Mark Green. Un oficial american declara vineri că o aeronavă militară va transporta peste 200 de tone de alimente la frontiera Columbiei cu Venezuela.

Cuba, un aliat al regimului de la Caracas, a acuzat joi că Statele Unite au mobilizat efective ale forţelor speciale în cadrul pregătirilor pentru lansarea unei intervenţii militare în Venezuela sub pretextul contracarării unei crize umanitare. Întrebat despre aceste acuzaţii, emisarul special american responsabil de Venezuela, Elliott Abrams, a declarat: „Este o nouă minciună”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 7 =