Caută
Close this search box.

Tragedia din Brazilia: Vale SA știa că barajul avea un risc sporit de rupere

Vale SA, cea mai mare companie minieră de fier din lume, a știut anul trecut că barajul din Brazilia, care s-a prăbușit în ianuarie și a ucis cel puțin 165 de persoane, a avut un risc sporit de rupere, potrivit unui document intern publicat luni de Reuters.

Raportul, din data de 3 octombrie 2018, a clasificat barajul din Brumadinho din statul Minas Gerais ca fiind de două ori mai probabil să se prăbușească decât nivelul maxim de risc tolerat conform orientărilor interne. Documentul anterior nedeclarat este prima dovadă că Vale însuși era preocupat de siguranța barajului. Se ridică întrebări legate de motivul pentru care un audit independent, în același timp, garanta stabilitatea barajului și motivul pentru care compania nu a luat măsuri de precauție, cum ar fi mutarea unei cantine a companiei care era doar coborâtă de structură.

Vale a spus că raportul, numit „Rezultatele managementului riscului geotehnic”, a cuprins opiniile inginerilor specialiști care sunt obligați să lucreze în cadrul unor proceduri stricte atunci când identifică riscurile. „Nu există un raport, un audit sau un studiu cunoscut care să menționeze un risc iminent de prăbușire la Dam 1 în mina Córrego do Feijão din Brumadinho”, a spus Vale într-o declarație trimisă prin e-mail. „Dimpotrivă, barajul avea toate certificatele de siguranță și stabilitate atestat de specialiști locali și străini”.

Acțiunile cotate în Statele Unite ale lui Vale au înregistrat pierderi de luni, urmând povestea Reuters, scăzând cu 2,6% până la 11,10 $. Compania a pierdut un sfert din capitalizarea bursieră – sau aproape 19 miliarde de dolari – de la colapsul barajului din 25 ianuarie, cel mai mortal accident minier din Brazilia. Dezastrul din Minas Gerais, bogat în minerale, a fost cel de-al doilea colaps major al unui baraj minier în regiune în aproximativ trei ani, ca urmare a unui dezastru similar în 2015 la o mină din apropiere, aflată în proprietatea Vale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri