Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a afirmat că el şi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, nu pot tinde la această funcţie, cauza fiind problemele nerezolvate din spate.

„Şi domnul Isărescu, şi eu nu putem să ţintim acest post, pentru că, în momentul în care ai nişte probleme nerezolvate din spate, este bine să nu te duci să încerci la Banca Naţională”, a afirmat Darius Vâlcov.

Referirile de mai sus au fost făcute în contextul în care în octombrie sunt programate alegeri pentru Consiliul de Administraţie al BNR şi pentru poziţia de guvernator BNR.

În ceea ce priveşte audierea guvernatorului şi a Consiliului de Administraţie al BNR, programată marţi, 12 februarie, la comisiile reunite economică şi de buget, finanţe şi pieţe de capital a Senatului, consilierul premierului a anunţat că nu va merge, deoarece nu are nici o calitate şi nici nu a fost invitat.

„Voi face o solicitare senatorului de la ALDE care a iniţiat acest demers, domnului Zamfir, ca întrebările care i se vor pune Băncii Naţionale să aibă legătură şi cu anul 2015, pentru că atunci am atras atenţia, în februarie şi martie 2015, în calitate de ministru de Finanţe, că Banca Naţională nu intervine şi nu reduce dobânda de politică monetară de la 1,75%, aşa cum au făcut toate celelalte ţări din regiune. Practic, în 2015, Banca Naţională trebuie să vină cu rata la 0%. (…) Este bine să-şi pregătească bine răspunsurile. În toate celelalte ţări a existat o înţelegere cu sistemul bancar: când suntem în recesiune sau când suntem în creştere economică ne comportăm diferit. Atunci profitul băncilor ar trebui să fie mai mic când este mai greu şi mai mare când îţi este mai bine, cum este şi normal. Când vezi, că este constantă, că ai inflaţie, că nu ai inflaţie, în ţară, că ai recesiune, că nu ai, sistemul bancar are un ecart şi câştigă non-stop, în momentul acela trebuie să te uiţi şi să-ţi pui foarte multe semne de întrebare”, a menţionat Vâlcov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.