Caută
Close this search box.

Zidul de frontieră cu Mexic: 16 state americane îl dau în judecată pe Trump

O coaliție de 16 state americane, conduse de California, intentează proces administrației președintelui Donald Trump asupra deciziei sale de a declara o urgență pentru a strânge fonduri pentru un zid de frontieră la granița cu Mexic, informează BBC.

Procesul a fost depus în instanța pentru districtul nordic din California. Acesta vine la câteva zile după ce Trump a invocat puteri executive pentru a ocoli Congresul și a asigura finanțarea pentru proiect – un angajament cheie în campanie. Democrații au promis să-l conteste „folosind fiecare remediu disponibil”.

Procurorul general al statului California, Xavier Becerra, a declarat că îl duce în instanță pe președintele Trump „pentru a bloca folosirea abuzivă a puterii prezidențiale”. „Îl dăm în judecată pe președintele Trump pentru a-l împiedica să jefuiască în mod unilateral fondurile contribuabililor care au fost lăsate legal de Congres pentru cetățenii statelor noastre. Pentru majoritatea dintre noi, biroul președinției nu este un loc pentru teatru”, a adăugat el.

Procesul intentat luni dorește o hotărâre preliminară care l-ar împiedica pe Trump să acționeze asupra declarației sale de urgență în timp ce o bătălie legală are loc în instanță, a informat „Washington Post”.

Trump a anunțat planul după ce Congresul a refuzat finanțarea pentru zid.

Prima provocare juridică a urmat rapid vineri. Un grup liberal de avocați, Citizen Public, a dat în judecată în numele unei rezervații naturale și trei proprietari de teren din Texas, care au fost informați despre zid că poate fi construit pe proprietățile lor. Guvernatorul Gavin Newsom din California a respins decizia președintelui drept „teatru politic”, în timp ce procurorul general al statului New York, Letitia James, a promis că va „lupta cu orice instrument legal pe care îl avem la dispoziție”.

Californiei i s-au alăturat Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Virginia și Michigan. Statele afirmă că ordinul președintelui Trump de a distrage fonduri pentru a plăti pentru zid i-ar costa milioane de dolari, dăunând economiilor lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri