Caută
Close this search box.

„Cadavre peste tot”: Masacru în două moschei din Noua Zeelendă

Atacul asupra a două moschei aglomerate în timpul rugăciunilor de vineri a lăsat mai mulți oameni morți, a spus poliția, iar prim-ministrul Jacinda Ardern a descris ziua de vineri ca fiind „una dintre cele mai întunecate zile ale Noii Zeelande”, informează AFP.

Martorii au povestit despre cadavre însângerate și se consideră că sunt și copii printre cei morți, iar poliția a avertizat despre „materialul extrem de dureros” al incidentului care circulă pe internet.

Poliția a declarat că patru persoane – trei bărbați și o femeie – au fost luați în custodie și că au găsit și au neutralizat o serie de IEDS (dispozitive explozive îmbunătățite). Un palestinian care se afla într-una din moschei a spus că a văzut pe cineva împușcat în cap. „Am auzit trei împușcături rapide, după 10 secunde a început din nou. Trebuie să fi fost automat – nimeni nu ar putea trage cu un declanșator așa de repede”, a spus omul sub condiția anonimatului. „Apoi, oamenii au început să iasă afară, unii au fost acoperiți de sânge”, a spus el, adăugând că s-a alăturat mulțimii care a fugit și a reușit să scape de la locul masacrului.

Presa locală a raportat că cel puțin nouă persoane au murit, iar orașul South Island a fost plasat sub blocaj. Poliția a spus că ofițerii înarmați frecventează mai multe locuri. „Acesta este un incident care evoluează și ne străduim să confirmăm faptele, însă putem confirma că au existat o serie de decese”, a declarat comisarul de poliție Mike Bush. „Poliția răspunde cu capacitatea sa deplină de a gestiona situația, dar mediul de risc rămâne extrem de ridicat”, a spus Bush.

Poliția din Noua Zeelandă a declarat într-un tweet că erau conștienți de „materiale extrem de dureroase legate de incidentul din Christchurch care circulă online”. „Sugerăm cu tărie ca link-ul să nu fie distribuit. Lucrăm să eliminăm orice material”.

„Cea mai întunecată zi”

Ardern a declarat că nu a reușit să confirme numărul victimelor evenimentele fiind încă în desfășurare. „Este clar că aceasta este una dintre cele mai întunecate zile din Noua Zeelandă”, a declarat ea reporterilor. „În mod clar, ceea ce s-a întâmplat aici este un act de violență extraordinar și fără precedent”.

Masjidul al Noor din centrul orașului Christchurch era plin de credincioși atunci când a avut loc atacul, la fel ca și în a doua moschee din suburbia Linwood. Un martor a povestit pentru stuff.co.nz că se ruga când a auzit împușcături – și apoi a văzut-o pe soția lui moartă pe poteca de afară când a fugit. Un alt bărbat a spus că a văzut copii împușcați. „Erau cadavre peste tot”, a spus el. Un martor ocular a declarat pentru Radio New Zealand că a auzit focuri de armă și patru persoane se aflau pe pământ cu „sânge peste tot”.

Poliția a declarat că a pus tot orașul în blocaj, inclusiv în școli, și le-a spus locuitorilor să nu stea pe străzi. Ei, de asemenea, au avertizat musulmanii din toată țara să nu viziteze moscheile „oriunde în Noua Zeelandă”. Vineri este ziua sfântă a islamului.

Primăria orașului Christchurch a oferit o linie de asistență pentru părinți care caută copiii care participă la un miting privind schimbările climatice în apropiere. „Vă rugăm să nu încercați să veniți și să vă luați copii până când poliția spune că este sigur ca oamenii să vină în partea centrală”, au spus ei.

Echipa de cricket din Bangladesh – care fusese la Christchurch pentru un meci test împotriva Noii Zeelande, care a fost anulată mai târziu – au scăpat cu toții. Un purtător de cuvânt a spus că atacul s-a întâmplat în timp ce unii dintre jucători au coborât din autobuzul echipei și erau pe punctul de a intra în moschee. „Ei sunt în siguranță, dar sunt șocați din punct de vedere mental. Am cerut echipei să rămână închisă în hotel”, a declarat el pentru AFP.

Împușcăturile în masă sunt rare în Noua Zeelandă, care și-a restrâns legile cu privire la arme pentru a restricționa accesul la puștile semiautomate în 1992, la doi ani după ce un om tulburat mental a împușcat 13 persoane în Aramoana din Insula de Sud. Cu toate acestea, oricine are peste 16 ani poate aplica pentru o licență standard de arme de foc după ce a făcut un curs de siguranță, ceea ce le permite să cumpere și să utilizeze o pușcă nesupravegheată.

Christchurch, un oraș relativ mic în partea de sud a Noii Zeelande, a lovit titlurile globale în 2011, când a fost lovit de un cutremur mortal. Zeci de oameni au murit, iar catedrala istorică a orașului a fost distrusă în dezastru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri