Caută
Close this search box.

Canada a dat „undă verde” pentru extrădarea directorului financiar al Huawei în SUA

Canada a declarat că va permite avansarea cazului de extrădare în SUA a directorului executiv al Huawei, însă instanța trebuie să ia o decizie finală, informează BBC.

SUA dorește ca Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei, să fie judecată pentru acuzații ce includ fraude legate de pretinsa încălcare a sancțiunilor asupra Iranului. Meng a fost arestată în Canada în decembrie la cererea Statelor Unite.

Ambasada Chinei în Ottawa a declarat că este „total nemulțumită” de această decizie. Ei au numit arestarea doamnei Meng o „persecuție politică” și au cerut eliberarea ei.

Detenția unei persoane marcante a legat relațiile dintre China, SUA și Canada.

Autoritățile americane au depus aproape două duzini de acuzații împotriva Huawei, al doilea producător mondial de smartphone-uri din lume, și a doamnei Meng în ianuarie, împreună cu o cerere oficială de extrădare. Acuzațiile includ frauda bancară, obstrucționarea justiției și furtul de tehnologie. Huawei și doamna Meng au negat toate acuzațiile.

Departamentul de justiție al Canadei a decis până vineri să decidă dacă cazul de extrădare va fi sau nu în instanțele canadiene. Această decizie se bazează pe faptul dacă cererea a respectat cerințele tratatului de extrădare SUA-Canada și nu a putut fi refuzată dacă este cazul. „O audiere de extrădare nu este un proces și nu face un verdict de vinovăție sau inocență”, a declarat departamentul de justiție într-o declarație de vineri anunțând că autorizează procesul de extrădare în cazul doamnei Meng pentru a continua. „Dacă o persoană este în cele din urmă extrădată din Canada pentru a se confrunta cu urmărirea penală într-o altă țară, persoana va avea un proces în această țară”.

Într-o declarație, echipa de apărare a doamnei Meng a dafirmat că au fost dezamăgiți de decizia „în fața naturii politice a acuzațiilor SUA” și în urma comentariilor făcute de președintele SUA. Donald Trump a sugerat de două ori că va interveni în cazul Departamentului de Justiție al SUA împotriva doamnei Meng dacă ar servi intereselor de securitate națională sau va ajuta la încheierea unui acord comercial cu China. „Clientul nostru susține că este nevinovată de orice nelegiuire și că urmărirea penală și extrădarea americană constituie un abuz al proceselor de drept”, au spus ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri