Caută
Close this search box.

„Cea mai impresionantă și cea mai complexă”: Speologii israelieni dezvăluie „cea mai lungă peșteră de sare din lume”

Speologii israelieni au declarat joi că o peșteră de sare cu stalactite uimitoare în apropierea Mării Moarte este cea mai lungă din lume, bătând recordul fostului titular- Iranul, potrivit AFP.

Peștera numită Malham, care se întinde pe o distanță de 10 kilometri, trece prin muntele Sodom, cel mai mare munte al Israelului, și se varsă în colțul sud-vestic adiacent al Mării Moarte.

Stalactite de sare atârnă de pe plafoane, iar unii pereți sclipesc cu cristale de sare. Picturi de apă sărată sunt vizibile la vârful unor stalactite. Malham a devenit cunoscută cercetătorilor prin lucrarea lui Amos Frumkin, fondator și director al Centrului de Cercetări a Peșterii din Universitatea Ebraică, care în anii 1980 a cartografiat în jur de cinci kilometri din aceasta. Dar, în 2006, cercetătorii au cartografiat peste șase kilometri de peștera N3 din insula Qeshm din sudul Iranului, acordându-i statutul larg recunoscut al celei mai lungi peșteri de sare din lume.

Acum doi ani, speologul israelian Yoav Negev a decis să finalizeze lucrarea lui Frumkin, luând legătura cu exploratorii bulgari cu promisiunea unei aventuri calde de iarnă. Negev, fondatorul Cave Explorers Club din Israel, și-a unit forțele cu Boaz Langford, cercetător la centrul de cercetare al universității, pentru a organiza o delegație de opt speologi europeni și încă 20 de localnici. Au petrecut aproximativ 10 zile pentru cartografierea peșterii în 2018. O a doua expediție de 10 zile în acest an, cu 80 de speologi locali și internaționali, a finalizat măsurarea și cartografierea cu lasere a peșterii, determinând lungimea sa la peste 10 kilometri.

„Cea mai impresionantă”

Muntele Sodom este în esență un imens bloc de sare acoperit de un strat subțire, dar rezistent, de stâncă. Ploile rare de deșert își găsesc drumul prin crăpăturile din stâncă și dizolvă sarea pentru a forma peșteri mici ce curg spre Marea Moartă. Chiar și în scurta perioadă de timp de la cartografierea lui Frumkin, structura peșterii s-a schimbat și va continua să facă acest lucru.

O mare parte din interiorul peșterii este acoperit de un praf fin care izbucnește din deșert. Dale masive de sare, unele de culoarea chihlimbarului din praf și minerale, se strecoară în formațiuni dramatice. O placă subțire care pare să fi fost tăiată este poreclită „Ghilotina”, în timp ce grinzile gemene dintr-o altă sală câștigă titlul de „Cele Zece Porunci”. Reporterii care au vizitat site-ul au coborât și s-au târât prin pasaje înguste înainte de a ajunge la „sala de nunți”, unde sute de stalactite albe de diferite forme și lungimi au creat un fundal festiv.

Pentru Negev, Malham este „în propria categorie”. „Nu există nimic asemănător cu aceasta în Israel”, a spus el, susținând că nici o altă peșteră nu a ajuns nici măcar la marcajul de 10 kilometri. Negev a arătat o vastă rețea de „caverne, treceri, dune, platouri, una peste alta”. El a numit-o „cea mai impresionantă și mai complexă din Israel … și una dintre cele mai frumoase și fascinante în care am fost”. Negev a subliniat importanța reluării titlului din Iran – principalul dușman al Israelului – spunând că are „legături excelente” cu speologii iranieni prin intermediul rețelei sociale și conferințelor profesionale. „Rivalitatea politică creează dorința de a se conecta și curiozitatea reciprocă”, a spus el. „Sunt într-adevăr speologi excelenți”. „Aș vrea să pot să pot să merg în vizită acolo”, a spus el despre Iran și peșterile sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri