Caută
Close this search box.

Chirurgul Radu Zamfir, noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Transplant

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că  a schimbat conducerea de la Agenţia Naţională de Transplant  și l-a numit în frutea acestei instituții pe Radu Zamfir.
„Astăzi nu am schimbat doar conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant. (….). Consider că este nevoie de o schimbare, este nevoie de o colaborare mai bună cu centrele regionale de transplant şi centrele judeţene, lucru pe care cred că domnul doctor îl va face cu succes. Nu cred că putem spune foarte multe. Domnul doctor are o carte de vizită impresionantă, este specialist în domeniul transplantului, doctor în ştiinţe medicale. Alegerea noastră pentru această funcţie considerăm că este cea mai bună. (…) Nu am primit raportul (n.r. – la ANT), este vorba despre un audit care s-a încheiat săptămâna trecută. Auditorii au termen două săptămâni să prezinte ministrului datele din control, dar bineînţeles că am avut o discuţie preliminară cu dânşii legate de ce se întâmplă sau ce s-a întâmplat la agenţie. Nu aş vrea să comentez. Doar că am luat această decizie astăzi şi în urma acestui audit”, a afirmat ministrul, aflat la Institutul Clinic Fundeni.
Noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), medicul chirurg Radu Zamfir, a declarat marţi la Institutul Clinic Fundeni că primul său obiectiv este acela de a elabora o strategie pentru creşterea numărului de donatori.
El a subliniat: „Prima mea grijă este să găsim şi să elaborăm o strategie prin care să mărim numărul de donatori, fiindcă, aşa cum ştim cu toţii, creşterea numărului de donatori este echivalentă cu scăderea mortalităţii pe lista de aşteptări pentru pacienţii care au nevoie de un organ pentru transplant. Discutăm de o rată scăzută de donare, consecinţă şi a faptului că este şi o rată de accept mai diminuată faţă de altă ţări, iar aceasta poate fi şi trebuie să fie rezolvată parţial, cel puţin la început, printr-o bună comunicare şi o relaţie cu spitalele care sunt acreditate pentru donarea de organe, cu coordonatorii din teritoriu şi cu centrele de donare. (….) Este greu să fii pus în faţa unei probleme noi, această donare de organe, în contextul în care deja ai suferit o traumă, moartea cerebrală fiind echivalentul morţii pacientului respectiv, care are un impact semnificativ asupra familiei. Familia trebuie să depăşească trauma şi să realizeze că pot să ajute simultan mai mulţi oameni la a-şi continua viaţa”, a spus dr. Zamfir.
El a făcut referire la faptul ca în România există cea mai exigentă legislaţie în materie de donare de organe din Europa.
„Acordul prezumat ţine de viitor şi de schimbarea concepţiei omului de la noi din ţară”, a opinat dr. Zamfir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri