Caută
Close this search box.

Coreea de Nord revine în agenda celor de la Washington și Seul: Donald Trump se întâlnește cu Moon Jae-in pentru a debloca negocierile privind denuclearizarea

Înalți oficialități sud-coreeni, inclusiv președintele Moon Jae-in, lansează o serie de întâlniri cu omologii lor din SUA în încercarea de a debloca stagnarea negocierilor privind denuclearizarea cu Coreea de Nord și de a repara legăturile în alianța lor, relatează Reuters.

Moon se va întâlni cu președintele american Donald Trump într-un summit la Washington pe 11 aprilie pentru a discuta despre Coreea de Nord și alte probleme ale Alianței, a declarat vineri Casa Albă. „Alianța dintre Statele Unite și Republica Coreea rămâne linia de bază a păcii și securității pe peninsula coreeană și în regiune”, a afirmat Casa Albă într-o declarație.

Eșecul lui Trump de a încheia un acord la cel de-al doilea summit cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un în Hanoi, în februarie, a fost o lovitură pentru Moon, care și-a exprimat convingerea că Kim este dispus să-și abandoneze arsenalul nuclear.

Washington și Seul s-au confruntat și în privința costului trupelor americane din Coreea de Sud, iar Trump cere ca Seul să plătească mai mult pentru menținerea a 28.500 dintre ei.

Înaintea summit-ului Trump-Moon, Coreea de Sud a declarat că își trimite discursurile miniștrilor străini și de apărare, printre alți înalți oficiali, pentru întâlnirile de la Washington. Ministrul de externe, Kang Kyung-wha, este programat să se întâlnească vineri cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, pentru a discuta modalitățile de a avansa după summit-ul Trump-Kim, care a eșuat. Ministrul apărării, Jeong Kyeong-doo, se va întâlni cu secretarul de apărare al SUA, Patrick Shanahan, luni, a spus ministrul.

Lipsa progreselor înregistrate în Coreea de Nord a devenit o problemă internă pentru Moon, care și-a strâns o mare parte din capitalul său politic pentru îmbunătățirea relațiilor cu Phenianul. Un sondaj realizat de Gallup, publicat vineri, a arătat că ratingurile lui Moon au înregistrat un nivel record scăzut de 43%, în timp ce respondenții s-au plâns de lipsa de progres cu Coreea de Nord și economia suferă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri