Caută
Close this search box.

Masacrul din Noua Zeelandă: Principalul suspect, Brenton Tarrant, a apărut în instanță

Principalul suspect al masacrului de vineri din moscheile din Noua Zeelandă care a făcut 49 de victime, a apărut în instanță pe o singură acuzație de crimă, informează BBC.

Australianul Brenton Tarrant, în vârstă de 28 de ani, a apărut într-o cămașă albă și în cătușe. Sunt așteptate alte acuzații să fie făcute împotriva lui. Premierul Jacinda Ardern a declarat că Tarrant avea cinci arme și o licență pentru arme de foc, adăugând: „Legile noastre privind armele se vor schimba”.

Două alte persoane sunt în custodie. Niciunul dintre cei reținuți nu a avut un cazier judiciar. Tarrant a fost reținut în custodie fără pledoarie și este obligat să se prezinte în instanță din nou pe 5 aprilie.

Vorbind la o conferință de presă sâmbătă, Ardern a spus că armele utilizate de atacator par să fi fost modificate și că mașina suspectului era plină de arme, sugerând „intenția sa de a continua atacul”. Premierul a vorbit și despre importanța reunificării rudelor cu cei dragi „cât mai repede posibil” și a spus că victimele sunt încă scoase din moscheea Al Noor – locul primului atac. Ea a adăugat că sprijinul financiar va fi pus la dispoziția celor care au pierdut pe cineva de care erau dependenți financiar.

Prima victimă a atacului de vineri a fost numit Daoud Nabi, în vârstă de 71 de ani, care s-a mutat în Noua Zeelandă din Afganistan în anii 1980. Identitățile celorlalte victime nu au fost încă eliberate. Un total de 48 de persoane au fost rănite în timpul împușcăturilor. Printre cei răniți sunt doi băieți tineri – în vârstă de doi și 13 ani. Unsprezece dintre cei tratați la Spitalul Christchurch sunt într-o condiție critică la terapie intensivă,  a spus șeful  secției de chirurgie Greg Robertson.

Bangladesh, India și Indonezia spun că unii dintre cetățenii lor au fost uciși în acest masacru, iar alții nu știu încă toate detaliile.

Sâmbătă, primarul de la Christchurch, Lianne Dalziel, și-a exprimat „repulsia” față de acest „act de terorism” și a exprimat solidaritatea cu victimele. „Noi am întâmpinat noi oameni în orașul nostru, ei sunt prietenii noștri, sunt vecinii noștri”, a declarat ea reporterilor. „Vrem să venim împreună pentru a-i sprijini”. Ea a adăugat că steagurile vor coborâ la jumătatea stâlpului clădirilor guvernamentale din oraș „până la noi observații”. Securitatea rămâne strictă în Christchurch. Toate moscheile din Noua Zeelandă au fost închise.

Principalul suspect

Principalul suspect „a călătorit în întreaga lume cu perioade sporadice de timp petrecute în Noua Zeelandă”, a declarat premierul Ardern reporterilor. „Nu l-aș descrie ca pe un rezident pe termen lung”, a spus ea, fără a-l identifica formal. „Infractorul a fost în posesia unei licențe de arme. Sunt informată că acest lucru a fost dobândit în noiembrie 2017”, a spus Ardern. Ea a spus că serviciile de informații din Noua Zeelandă intensificaseră investigațiile în privința extremiștilor de dreapta, dar au adăugat: „Persoana acuzată de crimă nu a venit în atenția comunității de informații și a poliției pentru extremism”.

Înainte de atacuri, conturile de social media sub numele lui Brenton Tarrant au fost folosite pentru a posta un document lung, rasist, în care autorul a identificat moscheile care au fost ulterior atacate.Bărbatul spune că a început să planifice un atac după ce a vizitat Europa în 2017 și a fost înfuriat de evenimentele de acolo. Documentul este numit „The Great Replacement” – o frază care a provenit din Franța și a devenit un strigăt de campanie pentru extremiștii europeni împotriva imigrației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri