Caută
Close this search box.

Parlamentul UE aprobă interzicerea materialelor din plastic de unică folosință

Deputații europeni au votat miercuri, în mod covârșitor, pentru interzicerea la nivelul UE a produselor din plastic de unică folosință, cum ar fi paiele, tacâmurile și bețișoarele de curățat de bumbac care înfundă oceanele lumii, relatează AFP.

Textul a fost deja aprobat în negocierile cu statele membre și cu oficialii UE și va fi aprobat rapid în lege. Interdicția intră în vigoare din 2021.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că Europa nu este cea mai gravă sursă de poluare cu plastic, dar că măsura de pionierat ar putea servi drept exemplu pentru lume. „Țările asiatice sunt foarte interesate de ceea ce facem, de asemenea și țările din America Latină”, ​​a spus el. „Chiar dacă cota noastră de poluare este relativ limitată, schimbarea noastră a modelului economic are un impact global”.

Legea a trecut cu 560 de voturi la 35 în Adunarea de la Strasbourg. Pe lângă interdicția a 12 tipuri de produse de unică folosință pentru care există alternative, UE va încuraja statele membre să reducă utilizarea ambalajelor din plastic și să introducă reguli mai stricte de etichetare. Legea prevede ca 90% din sticlele de plastic să fie colectate pentru reciclare până în 2029 și să fie produse cu 25% din materiale reciclate până în 2025, 30% până în 2030. Regulile care insistă ca poluatorii să plătească costurile de curățare sunt întărite, în special pentru producătorii de țigări, care vor trebui să sprijine reciclarea filtrelor aruncate.

Potrivit Comisiei Europene, produsele interzise de lege reprezintă 70% din deșeurile care se varsă în oceanele lumii, ceea ce reprezintă o amenințare pentru mediul sălbatic și pentru pescuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri