Caută
Close this search box.

Piețele asiatice suferă pierderi majore pe temerile legate de creșterea globală

Piețele asiatice s-au prăbușit luni, după vânzările puternice de pe Wall Street, alimentate de preocupările legate de economia globală și de o posibilă recesiune în Statele Unite, potrivit AFP.

Se pare că știrile privind ancheta care nu a găsit dovezi de coluziune între campania electorală a lui Donald Trump și Rusia au influențat prea puțin, dar totuși observatorii cred că au eliminat o anumită incertitudine din partea piețelor.

După un raliu amplu de la începutul anului, construit pe speranțe pentru negocierile comerciale chinezo-americane și o rezervă federală mai mare, dealerii au fost speriați de semnele unei încetiniri la nivel mondial. „Este destul de clar că am văzut o schimbare în ritm”, a declarat Michael McCarthy, strateg principal al pieței la CMC Markets Asia Pacific. „Ce s-a schimbat vineri a fost că a existat un răspuns puternic la slăbiciunea creșterii”.

Acțiunile americane și europene s-au inversat vineri, în timp ce randamentul titlurilor de trezorerie americane pe trei luni a scăzut sub cele pentru titlurile de 10 ani – prima dată când s-a întâmplat acest lucru înainte de criza financiară globală din 2007. Această așa-zisă curbă a randamentelor inversate arată că investitorii sunt mai dispuși să cumpere datorie pe termen lung – de obicei, considerată un risc mai mare – deoarece consideră perspectiva pe termen scurt mai riscantă. Curba randamentului este urmărită îndeaproape, deoarece a fost inversată înainte de recesiunile din ultimele decenii.

Graba pe piața de obligațiuni pe 10 ani din SUA a urmat datele slabe de fabricație din SUA, din gigantul din zona euro și din Franța. Asta a venit la câteva zile după anunțul Fed-ului că este puțin probabil să ridice ratele dobânzilor în acest an din cauza neliniștilor față de SUA și economia globală. „În mod realist, datele europene au fost, în general, slabe pentru cea mai mare parte a anului, deci nu este o știre în sine”, a declarat Jeffrey Halley, analist principal al pieței OANDA. „Datele din Statele Unite au fost medii, dar ambele confirmă ceea ce toată lumea știa deja, economia globală încetinește după o perioadă de 10 ani, care a dus la o tendință de eliberare cantitativă”, a adăugat el, referindu-se la programul masiv de stimulare post-criză.

„Pesimismul este în creștere”

Toți cei trei indicatori principali de pe Wall Street s-au încheiat brusc, în timp ce Londra și Frankfurt erau la două procente. Pierderile s-au strecurat până în Asia, unde Tokyo a fost lovit cu 3,2 la sută de pauză din cauza unui val de creștere a yen-ului, care este considerat un paradis sigur în vremuri de turbulențe. Hong Kong a scăzut cu 1,7%, iar Shanghai a scăzut cu mai mult de 1%, în timp ce Sydney a pierdut 1,3%, Singapore a scăzut cu 1,2%, iar Seul s-a scumpit cu 1,7%. Au existat și vânzări grele în Wellington, Manila, Taipei și Jakarta. „Pesimismul investitorilor este în creștere, precum și indicatorii recesiunii de pe piețele de obligațiuni”, a avertizat Nick Twidale de la Rakuten Securities.

Lira se confruntă cu o presiune proastă, cu viitorul politic al primului ministru Theresa May ce atârnă în balanță, în timp ce ea își dorește să împingă treaba cu Brexit pentru a treia oara. Șansa i-a fost oferită de liderii UE până în data de 12 aprilie pentru a câștiga susținerea acordului sau pentru a găsi o alternativă viabilă care ar putea include o extindere prelungită până la divorț. Pe piețele petrolului, perspectiva unei încetiniri globale a afectat prețurile, ambele contracte principale lărgind pierderile de mai mult de un procent. Pierderile au făcut ca firmele energetice regionale să se răstoarne, cu scumpirea CNOOC din Hong Kong cu 3,3%, în timp ce Inpex din Tokyo a fost cu 4,4% mai mic și Woodside Petroleum cu trei procente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri