Caută
Close this search box.

Promisiune îndeplinită: Noua Zeelandă interzice armele militare semiautomate folosite în masacrul din moschei

Noua Zeelandă va interzice puștile semiautomate militare și carabinele în temeiul unor noi legi privind armele după cel mai mare masacru în masă cunoscut vreodată de această țară în care au murit 50 de persoane, a declarat joi premierul Jacinda Ardern, potrivit Reuters.

În perioada de imediat după împușcăturile de vineri de la cele două moschei din Christchurch, Ardern a marcat atacul ca act terorist și a spus că legile privind armele din Noua Zeelandă se vor schimba. „La 15 martie, istoria noastră s-a schimbat pentru totdeauna. Acum, legile noastre vor fi și ele schimbate. Anunțăm astăzi o acțiune în numele tuturor locuitorilor Noii Zeelande pentru a ne întări legile privind armele și pentru a face țara noastră un loc mai sigur”, a declarat Ardern la o nouă conferință. „Toate armele semi-automate folosite în timpul atacului terorist de vineri, 15 martie, vor fi interzise”.

Ardern a declarat că se așteaptă ca noile legi să fie în vigoare până la data de 11 aprilie și că va fi instituită o schemă de răscumpărare pentru armele interzise. Răscumpărarea va costa până la 138 milioane dolari USD, a spus ea. Toate armele semiautomate militare (MSSA) și carabinele ar fi interzise, ​​împreună cu piesele folosite pentru a converti armele în MSSA și în rezerve de mare capacitate.

În conformitate cu legile existente cu privire la armele din Noua Zeelandă, o licență standard de pistol de categoria A permite semiautomata limitată la șapte focuri. Înregistrările video live ale atacatorului într-una din moschei au arătat o armă semi-automată modificată cu o rezervă mare.

Australia a interzis armele semi-automate și a lansat o recuperare a armelor după masacrul din Port Arthur în 1996, în care au fost împușcate 35 de persoane. Ardern a afirmat că, similar cu Australia, noile legi cu privire la arme vor permite scutirilor impuse în mod strict pentru agricultori să efectueze controlul dăunătorilor și bunăstarea animalelor. „Cred cu tărie că marea majoritate a proprietarilor de arme legitime din Noua Zeelandă vor înțelege că aceste mișcări sunt în interesul național și vor lua aceste schimbări în favoarea lor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri