Caută
Close this search box.

Război comercial SUA vs. China: Beijingul optimist și plin de speranță în negocierile comerciale cu Washingtonul

Beijingul este plin de speranță în următoarea rundă de negocieri comerciale cu SUA, a declarat vicepremierul chinez pentru comerț, după ce a dezvăluit că negociatorii de top au încercat să încheie o înțelegere cu privire la unele produse alimentare, informează AFP.

China și Statele Unite au fost blocate de anul trecut într-un război comercial vicios, impunând tarife la peste 360 ​​miliarde de dolari în comerțul bilateral, ceea ce a dus la zdruncinarea piețelor globale.

Negociatorii de ambele părți s-au întâlnit de trei ori în încercarea de a ajunge la un acord înainte de săptămâna viitoare, când ar putea fi percepute tarife suplimentare pentru bunurile chinezești care intră în SUA atunci când perioada de armistițiu expiră. „Când vă întrebați despre perspectivele următoarei consultări economice și comerciale chinezo-americane, simt că există speranță”, a declarat jurnaliștilor vicepremierul pentru comerț, Wang Shouwen, în cadrul unui briefing de presă în paralel cu Congresul Național al Poporului din China. El a adăugat că Liu He și reprezentantul comercial al Statelor Unite, Robert Lighthizer, au purtat discuții la un prânz plin de burgeri și vinete amestecate cu pui – un fel de mâncare chinezească – la Washington în ultima lună. „Vicepremierul Liu a mâncat un burger de vită, iar Lighthizer a mâncat vinete și carne de pui (cu orez)”, a spus Wang. „De-a lungul procesului de consultare, a fost o cafea și un ceai … dar ambii au băut apă plată”. „Aceasta a fost pentru a găsi un teren comun”, a adăugat el.

Ministrul chinez al Comerțului, Zhong Shan, a declarat marți că procesul de negociere a fost foarte „dificil și impozabil” cu „multe (lucruri) rămase de făcut”, însă descoperirile au fost făcute în mai multe domenii. Dar au existat comentarii contradictorii de la Washington și Beijing privind negocierile. Donald Trump a declarat, vineri, că rămâne optimist, dar nu va semna un pact dacă nu este o „afacere foarte bună”, iar un consilier economic principal a spus că președintele american ar putea să se îndepărteze de la o afacere rea. De asemenea, oficialii Comerțului au declarat că o lege privind investițiile străine – așteptată pe scară largă de către parlamentul chinez al timbrelor de cauciuc de vinerea viitoare – va permite companiilor străine să participe la licitații guvernamentale.

Doar 48 de sectoare rămân pe o „listă negativă” în care investițiile străine sunt fie interzise, ​​fie necesită o aprobare specială, a declarat Wang jurnaliștilor. „Procesul (întregul proces) este deschis și oferă o protecție juridică importantă investitorilor străini”. Obiectivul principal este acela de a salva preocupările legate de mediul de afaceri al Chinei pentru firmele străine, Beijing consideră că legea este un instrument de atragere a mai multor investiții străine pe măsură ce economia sa încetinește. Proiectul de lege va interzice transferul ilegal de tehnologie și „interferența ilegală a guvernului” în afacerile străine, o plângere-cheie a Washingtonului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri